Chaloupka: Stávající sociální systém nahrává nemakačenkům

18.07.2013 14:20

Poslanec Chaloupka zveřejnil dlouho očekávané informace o svých návrzích změn zákonů o sociálních dávkách.

Chaloupka: Stávající sociální systém nahrává nemakačenkům
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Podle něj jsou stávající zákony nepřehledné, neúplné a poskytují prostor pro zneužívání. Systém je štědrý k lidem, kteří nechtějí pracovat a motivuje k zahálčivému způsobu života.

  • Budou proto stanoveny podmínky, definující osobu/rodinu coby tzv. rizikovou (osoba/rodina, která pobírá dávky v hmotné nouzi dlouhodobě; navštěvuje herny/casina; požívá alkohol nebo omamné látky; použila dávku v hmotné nouzi na jiný účel než na naplnění životních potřeb; nepodporuje děti v řádné školní docházce; páchá trestnou činnost, atd.). Tzv. riziková osoba bude povinná se dostavovat v určenou hodinu v pracovních dnech na určené místo. Na daném místě se bude muset zdržovat 8 hodin a dbát pokynů pověřené osoby. Při nedodržení této povinnosti budou dávky odejmuty.
  • Forma a výška sociální pomoci státu bude navázána na přístup občana ke společnosti a státu, a na chování jeho rodiny.
  • Rodiny budou motivovány k maximální podpoře dosažení co nejvyššího vzdělání u svých dětí, jak zvláštním ohodnocením za dobré výsledky dětí ve škole (stravenky, finanční odměna), tak i sankcemi za neomluvenou docházku a špatný prospěch (zařazení do skupiny tzv. rizikové osoby/rodiny a z toho vyplývající důsledky).
  • Zákony umožní dlužníkům splácet svoje dluhy (pokuty apod.) formou veřejně prospěšných prací.
  • Sjednotí se podmínky (jednotná metodika) pro výběr dětí do praktických (zvláštních) škol. Na rozhodnutí se nebudou podílet ředitelé škol, ani rodiče. 
  • Úpravy zákona, jimiž se zamezí zneužívání podpory bydlení majiteli nemovitostí (minimální výměra obytné plochy na osobu).  

Jak sám Chaloupka uvádí, snažil se o to, aby změny byly komplexní, proto do nich zapracoval návrhy a názory odborníků na sociální politiku, ale i neziskových organizací, zabývajících se romskou problematikou. Zohlednil také slovenský návrh Romské reformy. Podle Chaloupky velkým přínosem byla i odborná konzultace s představiteli Strany rovných příležitostí.

„Je mi jasné, že mnou navrhované změny nejsou okamžitým řešením dnešní vyhrocené situace ve společnosti. Tato je následkem hlavně dlouhodobého přehlížení špatně nastaveného sociálního systému v České republice. Mnou navrhované změny jsou pozitivní pro následující roky a budoucnost“, řekl Chaloupka a dodal, že okamžité řešení současné vyhrocené situace je na policii a justici, které musí s okamžitou platností přestat zohledňovat barvu pleti, jak pachatele, tak i oběti trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Otto Chaloupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.