Chovanec: Náš kraj, naše zodpovědnost v Plzni i v Praze

15.10.2013 14:57

Milan Chovanec je lídrem kandidátky ČSSD a hejtmanem Plzeňského kraje. Od roku 2011 je zároveň i stínovým ministrem dopravy. Klid a rozvahu mu podle jeho slov dodává rybolov. Mezi jeho další koníčky patří historie a překvapivě i politika. Dokázal, že mu nechybí ani silná vůle. Za necelý rok totiž zhubl neuvěřitelných 70 kilogramů. Je mu 43 let a má dvě děti.

Chovanec: Náš kraj, naše zodpovědnost v Plzni i v Praze
Foto: red
Popisek: Milan Chovanec

Společnost MasterCard dlouhodobě sleduje a porovnává jednotlivé regiony podle socioekonomické situace obyvatel. Z posledního průzkumu vyplývá, že si v rámci desetiletého srovnání Plzeňský kraj, jako jediný region v republice, výrazně polepšil. Jak tento úspěch hodnotíte?
To je pozitivní zpráva především pro všechny naše obyvatele. To, že náš kraj zaznamenal jako jediný tak výrazné zlepšení, je výsledek dlouhodobého procesu, kdy přednostně investujeme do oblastí, které jsou pro místní lidi důležité. Zajišťujeme kvalitní zdravotnickou a sociální péči, podporujeme technické vzděláván, jehož absolventi se výborně uplatní na trhu práce, a důležitá je pro nás také oblast bezpečnosti, kterou se intenzivně zabýváme zejména v přiíhraničních oblastech.

Co je podle Vás největším problémem Plzeňského kraje?
Problémy krajů jsou všude stejné. Je nutné stabilizovat veřejné finance. Potřebujeme stabilizovat příjmy našich  nemocnic a sociálních ústavů. Stejně tak je nutné zajistit dostatek finančních prostředků na údržbu stávajících silnic a výstavbu nových. Prioritou pro Plzeňský kraj je proto bezchybná příprava dopravních staveb, která zajistí i do budoucna dostatek nových pracovních příležitostí.?

Jak byste z pozice poslance chtěl tyto problémy řešit?
U nemocnic je nutné spravedlivé nastavení systému financování. Je naprosto nelogické a paradoxní, že například nemocnice v Plzeňském kraji dostávají za stejné výkony až o 20 % méně peněz, než jinde. Když jsme to chtěli změnit, naráželi jsme na odpor, jak u bývalého ministra Hegera, tak u zdravotních pojišťoven. Podobně je to i  u silnic. Stát přehodil odpovědnost za údržbu regionálních silnic na kraje. Peníze však neustále škrtá a krátí, takže je není za co opravit. Jinými slovy je to o účelném a efektivním rozdělování financí ve prospěch regionů. A právě o tom se rozhoduje v Parlamentu.

ČSSD je favoritem voleb do Poslanecké sněmovny. Co od vás konkrétně můžeme očekávat?
Receptem ČSSD je hospodářský růst. Toho chceme dosáhnout většími investicemi do infrastruktury, sociálních služeb a bytové výstavby. Právě tak je možné co nejrychleji napravit škody, které tu zůstaly po několika letech vlády pravicové koalice ODS a TOP 09. Nám se v Plzeňském kraji například podařilo udržet veřejné služby na nezměněné úrovni. A to navzdory všem pravicovým pseudoreformám  a škrtům. Máme řadu příkladů, které by se s mírnými modifikacemi daly použít i v rámci republiky.

Jakému tématu se chcete ve Sněmovně primárně věnovat. Proč?
Dlouhodobě se věnuji dopravě a rád bych se tomuto tématu věnoval i v Poslanecké sněmovně. Každoroční rituál - střídání ministrů dopravy- přinesl totiž do celého rezortu naprostý chaos. Spolu s ministrem přišel vždy nový tým a s ním i nová koncepce. Zcela se vytratila profesionalita. Stát se pouští do nelogických projektů a namísto zdravého rozumu vítězí nesmyslné pseudovize. Výsledkem je neskutečná řada problémů a kostlivci prakticky v každé skříni. Po několika letech vlády pravice je nutné v dopravě uklidnit situaci. Jde o odbornost a nastavení systému. Prioritou je bezchybná příprava projektů a efektivní investice do dopravních staveb.

ČSSD jde do voleb s jedničkou. Věříte, že vám to přinese štěstí?
Říká se, že štěstí přeje především připraveným. Já věřím, že ČSSD připravena je. Přicházíme s programem dobře fungujícího státu a nápravou škod, které tu zůstaly po neoblíbené pravicové vládě ODS a TOP 09. K tomu, abychom ho mohli realizovat, potřebujeme získat ve volbách ten nejsilnější mandát.

reklama

autor: red

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …