Do Libereckého kraje se vrací Sympozium uměleckoprůmyslových škol

11.09.2013 21:07

Po předchozích úspěšných ročnících 2004, 2007 a 2010 se ve dnech 14. až 22. září 2013 svého čtvrtého pokračování dočká Sympozium uměleckoprůmyslových škol.

Do Libereckého kraje se vrací Sympozium uměleckoprůmyslových škol
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Sympozium pořádá Liberecký kraj ve spolupráci se šesti jím zřizovanými středními školami a Severočeským muzeem v Liberci. Letošní ročník se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a členky Rady LK Aleny Losové. Zúčastní se ho přes sedmdesát mladých umělců ze škol Libereckého kraje, Kraje Vysočina, Slovenska a Bulharska.  Ve 14 uměleckých dílnách budou mít účastníci možnost tvořit díla na společné téma „Kontrasty“ a porovnat tak vzájemně svou uměleckou tvořivost a řemeslnou zručnost. Sympozium bude slavnostně zahájeno v sobotu 14. září 2013 v 10:30 hodin v Severočeském muzeu v Liberci.

„Filosofie tohoto soutěžního setkání vychází z tradice jedinečné koncentrace sklářského, bižuterního a šperkařského průmyslu v Libereckém kraji a s ním související a z něho vyplývající existencí takto zaměřených odborných škol. Jejich počet soustředěný na plochu jednoho z nejmenších krajů České republiky je i z mezinárodního hlediska unikátní,“ řekla členka Rady LK Alena Losová.

Liberecký kraj při vědomí takové jedinečnosti vyvíjí řadu kroků směřujících k podpoře tohoto specifického odvětví odborného vzdělávání. Historická tradice libereckého regionu, jejíž nedílnou součást tvoří také sklářský a šperkařský průmysl, který zde v průběhu více než století zakořenil, vytváří ideální prostředí pro uspořádání podobné akce. Vždyť školy, jež organizují jednotlivé řemeslné dílny, a podílejí se tak na pořádání Sympozia, za sebou mají opravdu bohatou historii, vychovaly několik generací sklářů, brusičů, rytců, malířů skla, šperkařů, brusičů kamene, kovorytců a dalších umělců a designérů.

Slavnostní zakončení s oceněním nejzdařilejších děl a vernisáží výstavy všech vzniklých děl proběhne v neděli 22. září od 10.00 hodin v Severočeském muzeu v Liberci. Artefakty budou v Severočeském muzeu vystaveny očím veřejnosti až do 20. října 2013.

„Liberecký kraj poté daruje čtrnáct vítězných děl do stálé expozice Severočeského muzea v Liberci,“ dodala radní Losová.

Patronát formou hmotné či symbolické podpory nad jednotlivými dílnami převzaly významné firmy působící na uměleckoprůmyslovém poli: EGERMANN, s.r.o.; GRANÁT, družstvo umělecké výroby, Turnov; Moser, a.s.; AJETO s.r.o.; PRECIOS, a.s.; PRECIOSA ORNELA, a.s.; PRECIOSA LUSTRY, a.s.; Lhotský, s.r.o.; Jaroš – sklářská huť, Solitér, a.s.; Ing. Henry Kyncl – Komerční slévárna Turnov; Steinel Technik, s.r.o.; TGK – Technika, sklo a umění s.r.o.; Zlatnictví Ulbrych; Hejral Kov a šperk, Svaz výrobců skla a bižuterie.

Program sympozia ve školách:

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor

  • Hutní tvarování
  • Malba skla
  • Zpracování plochého skla

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod

  • Huť
  • Broušení - tavená plastika
  • produktový design

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov

  • Světelné objekty
  • Broušení a rytí skla

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Jablonec nad Nisou

  • Návlek – oděvní doplněk
  • Rytí kovů s následným tiskem
  • Serigrafie

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Turnov

  • Umělecké kovářství
  • Zlatnictví a stříbrnictví

Střední škola řemesel a služeb Jablonec nad Nisou

Stříbrnictví

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…