Dolejš (KSČM): Že hrozí nová normalizace? Urážka voličů

23.08.2013 20:06

Před týdnem v Otázkách Václava Moravce v ČT učinila dosluhující předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová rovnítko mezi rozpuštěním dolní komory a srpnovou invazí z roku 1968, která umožnila normalizaci.

Dolejš (KSČM): Že hrozí nová normalizace? Urážka voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Slyšel jsem už hodně krkolomností, ale nad tímhle divokým alarmistickým srovnáním jsem opravdu musel vrtět hlavou. Pokud to měl být pokus zastřít prohru ODS odvedením pozornosti k symbolice 21. srpna 1968, tak to bylo viditelně mimo mísu. Rozpoznat kardinální rozdíl mezi invazí vojsk, která byla v rozporu s mezinárodním právem, a mezi demokratickým ústavním rozhodnutím sněmovny o seberozpuštění přeci nevyžaduje velké úsilí. Tak proč ta morální panika?

Tady není porušována Ústava, tady nejsou porušována ani základní demokratická pravidla! Tady pouze odchází ODS a její spojenci od moci.

Takové vytváření hrozby z leva zavání politickým kýčem. KSČM samozřejmě není programově to co někdejší KSČ, ale i tohle srpnové dědictví našich předchůdců je možné vnímat i jinak.Vždyť právě v tehdejší KSČ vznikl pokus o sebeočistu a reformu společnosti a tento proud byl potlačen zvenčí. Příchod vojsk nebyl ani uskutečněn se souhlasem tehdejšího stranického vedení. To bylo rozhodnutí Moskvy a vedení Varšavské smlouvy, reformy totiž vzbudily v Moskvě velké obavy Ale západní svět nestál o nějaký 'demokratický socialismus'. Co kdyby se to líbilo a rozšířilo se to i tam? Připomeňme třeba tehdejší studentské bouře v Paříži... Takže to bylo zarámováno postoji velmocí východu i západu.

Srpnové události nesli velice těžce i samotní komunisté, mnozí to odnesli v následných prověrkách Byla to rána všem těm, co věřili v ideu socialismu. A strana samotná jako taková byla na léta v chomoutu vnucené poslušnosti sterilizována. I proto KSČM při svém zrodu převzala závěry mimořádného sjezdu KSČ v prosinci roku 1989, kde se za selhání v minulém režim komunisté omluvili. A omluvili se i osmašedesátníkům, kteří byli po roce 1968 vyhozeni ze strany a z nichž mnozí pak po roce 1989 do KSČM vstoupili.

Miroslava Němcová se včera rozloučila projevem, ve kterém prohlásila, že tématem voleb bude téma svobody. V čem by ale měla ohrožena svoboda a demokracie ? Jasně bylo komunisty samotnými řečeno, v čem se distancujeme od minulého režimu a na jaké hodnoty socialistického hnutí chceme navazovat.

V tomto smyslu tak platí historická omluva za všechna neoprávněná příkoří, která byla lidem způsobena. Sem patří i omluva za to, jak byla poškozena idea socialismu Kdo chce, tak toto vnímá a není třeba předříkávat omluvy jako nějaký rituál, modlitební mlýnek.

Hrozba nové normalizace a útoku na základní svobody je prostě planá a podobné tirády působí blouznivě. Řešme aktuální problémy a v praxi tím i komunisté mohou reálně dokazovat, že mohou být perspektivní politickou silou. Ona ta formální svoboda potřebuje i oporu v oblasti hospodářské a sociální. Svobodně třít nouzi určitě není cílem. A právě zde se bude rozhodovat jakou cestou se chceme dál vydat. Pár týdnů bude nedávno zvolený prezident, prozatímní vláda a senát spravovat zemi. To opravdu není konec světa. A ve volbách v říjnu bude Sněmovna demokratickou volbou občanů obnovena, s řádným mandátem.

Nechme to na nich a neurážejme je, že snad nevědí co činí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…