Dudek (ČSSD): Buďme jednotní

02.11.2013 20:10

Chci připojit pár řádek a myšlenek k současné situaci uvnitř naší sociální demokracie. Nechci podlehnout pokušení a provádět hodnocení toho, co se za uplynulých několik dní nebo spíše měsíců stalo a co pravděpodobně ovlivnilo i volební výsledek.

Dudek (ČSSD): Buďme jednotní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Spíše se v krátkosti podělím o to, co se stát mělo a přitom nestalo. Veřejnost čekala a stále ještě čeká, nechci předjímat, ale možná již s menší důvěrou na to, že budeme postupovat jednotně, chcete-li svorně. Bohužel, vystoupení nedělní a vystoupení v dalších dnech veřejnost v tomto moc neutvrzují, spíše naopak. Dovolím si tvrdit, že jsme vnímáni optikou povolebních dnů jako strana, kde je výtah k obživě prostředkem a cílem zároveň. Na veřejnost to tak může působit. A kde jsou naše sociálně demokratické ideály?. Sociální demokracie má mít svou vlastní politiku, autonomní na vůli té či oné osoby, protože je programem členů. Protože chce pomáhat těm, kteří se nemají díky předchozím vládám dobře.

Co čeká veřejnost? Ti, kteří nám fandí, to, že budeme svorni, a takto i budeme jednat o vládě, protože to jsme našim voličům slibovali. Případní partneři ve vládě neví co si o tom mají myslet, a taky je tu tábor těch, kteří se nyní mohou škodolibě radovat. Vzpomínám na ostravský sjezd, kde jsme se svorně ujišťovali, ale hlavně přesvědčovali veřejnost, o tom, jak jsme připraveni uvést věci ve správě státu do pořádku a narovnat morálku. Kde je tato svornost, kde je ta schopnost tahu na branku být skutečným lídrem při sestavování vlády? To co se stalo, se dá poměrně, byť možná někdo namítne, že lacině, pojmenovat jako NEZODPOVĚDNOST.

Nechci přilévat do ohně a psát o odpovědnosti toho kterého kandidáta a lídra kraje za svůj vlastní volební výsledek, rozuměj své pozice na kandidátce a svého regionu. Jsme sociální demokracie a s pokorou přijímáme tento výsledek, ale také nepotřebujeme žádné rady odnikud a od nikoho, kdo má za nás jednat. My jsme si je v Ostravě zvolili. Ať další sjezd ukáže, zda správně, ale teď jděme do té vlády… bez ohledu na to, zda někteří z nás jsou frustrováni z nevalného osobního výsledku. Tento výsledek však není jen výsledek Slávka Sobotky, a já tento výsledek nepovažuji za porážku, ale každého, kdo nedokázal veřejnosti jasně sdělit ještě před volbami, aby uvěřila to důležité slovo: JSME SVORNI.

Sociální demokracie má program, jasný program, kterým voliče oslovila a kteří jí dali svůj hlas. Někdo říká, že málo, že je to porážka, ale pořád je to vítězství, s obrovskou odpovědností právě k těmto hlasům… a proto jednejme, buďme skutečnými lídry ve vyjednávání. Protože jinak naše skvělá vystoupení na sjezdu, v předvolební kampani, byla jen pro kamery a politika sociální demokracie není pro kamery, pro preferenční hlasy, ale pro ten TÝM, který hraje pro ty voliče… a humanitní společnost, jejímž se cítíme býti lídrem. Tak jím už probůh buďme…

Mgr. Jan Dudek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Dudek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.