Dušek (ČSSD): Z trhu mohou zmizet slim cigarety a cigarety s příchutěmi

06.07.2013 15:43

Kuřáci, kteří našli zálibu v cigaretách s příchutěmi (jako jsou například mentolové, vanilkové, ovocné, apod.) nebo v takzvaných slim cigaretách (cigaret s průměrem menším než 0,75 mm), si možná budou muset v budoucnu nechat zajít choutky.

Dušek (ČSSD): Z trhu mohou zmizet slim cigarety a cigarety s příchutěmi
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Ve hře je totiž tabáková směrnice Evropské unie, která mimo jiné navrhuje zákaz výroby zmiňovaných typů cigaret. Hlavním deklarovaným cílem této směrnice je podle EK především zlepšení ochrany veřejného zdraví.

,,Sdílím sice cíl návrhu směrnice, že je především nutné snížit počet kuřáků v nedospělém věku. Současně se však domnívám, že je na svobodném rozhodnutí každého kouřit či nekouřit. Mám například problém s návrhem zvětšit plochu zdravotních varování na úkor prezentace značky výrobce na tabákových výrobcích nebo snahu návrhu minimalizovat rozdíly mezi jednotlivými tabákovými výrobky. Nesmíme však zapomenout, že ČR je také významný výrobce tabákových výrobků.  Aplikace směrnice může v současné podobě ohrozit pracovní místa v tomto odvětví českého průmyslu," říká Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Dále má dle svých slov obavu, že přílišná regulace může posílit černý trh, který představuje velké nebezpečí nejen pro veřejné zdraví, ale také pro příjmy státního rozpočtu. V této souvislosti by regulaci spíše ponechal na úrovni členských států.

Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu (AGRI), jehož je Robert Dušek členem, se ve středu 20. června 2013 na svém zasedání tabákové směrnici věnoval a výsledkem hlasování o směrnici předložené v loňském prosinci byl kompromis, který by původní návrh Evropské komise zásadně zmírnil. Produkci slim cigaret by zachoval a ze zákazu výroby cigaret s charakteristickými příchutěmi by byly vyjmuty mentolové. Kromě toho by se snížila plocha na balíčku cigaret, která má obsahovat obecné varování a informace, a to ze 75 % na 50 % povrchu balíčku. Výbor AGRI také nedoporučil přijetí zákazu o užívání cukru při výrobě tabákových výrobků, nedoporučil také povinnost jednotně upravovat obaly cigaretových výrobků v celé EU, nebo povinnost vkládat další varování a obrázky o škodlivosti, než platilo doposud.

,,Návrhem tabákové směrnice se mezitím zabývaly i další výboru Evropského parlamentu, např. Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, Výbor pro mezinárodní obchod, Výbor pro právní záležitosti a Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku. O návrhu bude ještě hlasovat Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, který proběhne 10. nebo 11. července. Podle jeho zpravodajky, britské europoslankyně Linda McAvanové, by navíc oproti původnímu návrhu směrnice měla být zavedena také jednotná balení cigaret, bez vyobrazení originálních log a bez jakéhokoliv grafického ztvárnění krabiček. Rada Evropské unie ovšem na svém jednání 21. června navrhla přísnější kompromis. Pokud jde o prodeje cigaret s příchutí, například mentolu nebo vanilky, mělo by platit přechodné tříleté období. Poté mohou povolit prodej těchto cigaret země, kde tvoří aspoň tři procenta výroby všech cigaret. Produkce slim cigaret by měla být zachována a varování před následky kouření by tvořilo 65 % plochy balíčku. Připomínám, že ČR s těmito návrhy na Radě nesouhlasila," informuje Robert Dušek.

Konečné slovo bude mít Evropský parlament, který bude o tabákové směrnici hlasovat po prázdninách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce