Exministr Chmiel: Vykonstruovaná kauza skončila mým osvobozením

03.09.2013 15:44

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes v plné rozsahu zprostil obžaloby bývalého ministra pro evropské záležitosti Juraje Chmiela.

Exministr Chmiel: Vykonstruovaná kauza skončila mým osvobozením
Foto: mzv.cz
Popisek: Juraj Chmiel

Opřel se přitom jak o listinné důkazy a závěrečnou zprávu Generální Inspekce MZV z května 2009, tak výpovědi svědků. Ti, přestože je ve svůj prospěch chtěla využít obžaloba, nakonec v drtivé většině svědčili pro Juraje Chmiela. Státní zástupce si u možnosti odvolání vzal čas na rozmyšlenou.

„Jsem samozřejmě rád, že  soud vynesl pro mne osvobozující, i když nepravomocný, rozsudek. Od začátku bylo zřejmé, že se jedná o vykonstruovanou kauzu, která nemá oporu ani v listinných důkazech ani ve svědeckých výpovědích,“ uvedl Juraj Chmiel. „Velmi mi to zkomplikovalo můj profesní a rodinný život a poškodilo v tuzemsku i v zahraničí. Kriminalizaci považuji po fyzické likvidaci za druhý nejúčinnější a nebrutálnější způsob, jak někoho zničit,“ dodal. Juraj Chmiel. S podrobnějším vyjádřením chce vyčkat do doby než se k dnešnímu soudnímu rozsudku postaví státní zástupce.

PhDr. Juraj Chmiel, CSc. byl v květnu 2012 obviněn, posléze obžalován a v listopadu postaven před soud s tím, že se měl dopustit v roli velvyslance v Austrálii trestného činu úmyslného zneužívání pravomoci veřejného činitele v souběhu s porušování povinnosti při správě cizího majetku. Měl tak jednat s plným vědomím, že obchází celý nastavený systém Ministerstva zahraničních věcí. Stát tak měl údajně připravit o 1 460 000,- Kč.

V průběhu  soudního řízení se však ukázalo, že Juraj Chmiel postupoval přesně v souladu s pokyny z MZV.  "Důkazy o mé nevinně byly zřejmé od počátku vyšetřování. Jsou i součástí závěrečné zprávy Generální inspekce MZV, která se případem zabývala. Přesto je policie ani státní zástupce nevzaly v potaz" upozornil Chmiel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.