Fiala: Zapomeňte na 4. operátora, miliardy do státní kasy a snížení cen

23.11.2013 21:32

V úterý ve 26. minutě v pořadu Události ČT24 jsem zaregistroval 21 vteřinovou reportáž o tom, že aukce mobilních kmitočtů pořádaná Českým telekomunikačním úřadem skončila, že kmitočty si rozdělí 3 stávající mobilní operátoři a že stát díky této aukci získá do svého rozpočtu 8,5 miliardy korun.

Fiala: Zapomeňte na 4. operátora, miliardy do státní kasy a snížení cen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Redakce veřejnoprávní televize bohužel neuznala za vhodné připomenout, že se jednalo již o druhý pokus o aukci kmitočtů, pouze svoji reportáž uvedla slovy „4. mobilní operátor v Česku nebude“.  Já bych si tedy dovolil suplovat úlohu veřejnoprávního média a připomenout vám, proč se nedočkáme větší konkurence na našem stále ještě nanejvýš předraženém trhu.

První pokus této aukce proběhl již v březnu tohoto roku a byl zrušen – nikoliv pro nezájem, nýbrž naopak pro nevídaný úspěch. Čtvrtého operátora tehdy chtěla založit především skupina PPF a stávající tři operátoři se nové konkurence báli natolik, že se cena kmitočtů vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliard korun až za 20 miliard. To byl také hlavní důvod následného zrušení celé aukce jako neplatné, což komentoval předseda Českého telekomunikačního úřadu slovy: „Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník.“  Údajně proto, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen řádně nasadit rychlejší technologii internetu LTE.

V mezičase mezi těmito dvěma aukcemi se pak nejslibnější „nováček“ na trhu rozhodl, že nebude zakládat čtvrtého mobilního operátora, ale prostě koupí jednoho z těch stávajících – Telefónicu O2. Když pak porovnáme výsledek první „pro české zákazníky nevýhodné aukce“ s tou druhou, která již byla označena za přijatelnou, dostáváme se k podivuhodném závěru: v březnu úřad zrušil aukci, ačkoliv by státu vynesla 20 miliard korun a v důsledku příchodu 4. mobilního operátora na trh by konkurence nevyhnutelně snížila ceny pro zákazníky – a v listopadu naopak úřad schválil aukci, která našemu státu vynesla pouhých 8,5 miliardy a českého zákazníka o vysněného čtvrtého mobilního operátora ochudila. Vše ve jménu toho, aby stávající trojici zbyl dostatek prostředku pro rozvoj rychlejšího mobilního internetu LTE.

Svěřím se vám se svým osobním názorem: O2, T-Mobilu i Vodafonu nyní skutečně zbude dostatek prostředků, nejsem si ale jistý, že je dobře, že se tak stane na úkor státní poklady a hlavně na úkor peněženky každého z nás. Zatímco ještě před několika měsíci jsme mohli radostně spekulovat o tom, že náhle zlevňovaní cen neomezených tarifů u všech tři poskytovatelů souviselo se strachem z příchodu konkurence, teď můžeme leda tak poznamenat, že ceny pro české zákazníky pravděpodobně i nadále zůstanou mezi těmi nejvyššími v EU. A ne, naše osmá nejhorší pozice mezi evropskými zeměmi není daná ani nadprůměrnými příjmy Čechů – naší občané mají 9. nejnižší hodinovou mzdu v EU – ani velikosti našeho trhu – nejlevnější volání v EU mají v maličké Litvě.

Příčiny drahoty musí spočívat v něčem jiném a já tuším, že trestní a hmotná odpovědnost politiků a úředníků za jejích rozhodnutí dovede mnohé v této zemi změnit. Koneckonců toto je jenom jeden z mnoha příkladů pochybného jednání českých úředníků, které jen těžko lze ospravedlnit zájmy státu (naše pokladna přišla o ¼ ročního rozpočtu Ministerstva dopravy!) či zájmy občanů (málokdo si asi cení zvýšení maximální rychlosti mobilního internetu z 20 MB/s na 100 MB/s natolik, aby se vzdal výrazného poklesu cen všech ostatních služeb svého mobilního operátora).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…