Fiedler (Úsvit): Gripeny jsou drahé hračky, které minimálně používáme

26.09.2013 16:31

V mém nedávném vyjádření jsem s pochybností komentoval to, zda opravdu potřebujeme gripeny a zda letouny CASA nemají využití zatím hlavně pro převoz koníků do Mongolska. A že budu rád, když mne vojenští odborníci přesvědčí o opaku (nikdo se neozval).

Fiedler (Úsvit): Gripeny jsou drahé hračky, které minimálně používáme
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Včerejší zpráva o startu dvou gripenů k malému letadlu letícím z Německa mne v tom jenom utvrdila. Ne, není to jen včerejším startem hned dvou gripenů k jednomu malému a pomalému letadélku, jak nás informovaly internetové servery. Udělejte to, co já: zadejte si do vyhledávače "gripeny vzlétly" a jako já se nebudete stačit divit, jak se gripeny využívají. Tu vzlétly k jedné malé cesně, tu k jinému  malému letadélku, tu kvůli planému poplachu nebo k dopravnímu boeingu. Jsem sice člověk bez aviatického vzdělání i bez válečných a leteckých zkušeností, ale můj selský rozum mi říká, že k tomuto by nám přece bohatě stačily ty naše albatrosy (kterých máme jaksi nadbytek a neumíme je odprodat) a nemuseli jsme si k tomu pronajímat hned 14 gripenů!

Létat s gripeny k letadlům, která např. nedopovídají na signály, mi připadá, jako kdybych na zahrádce díru pro tenký kmínek mladého stromku kopal bagrem.

A nebo je to zase tak, že "někdo" potřeboval ze státní rozpočtu "ulít" pár miliard za zbytečné množství albatrosů nebo zbytečné gripeny pro firmy kamarádů? A tradičně po česku za to není nikdo zodpovědný?

Pánové vojáci, budu rád, když mi tento můj názor vyvrátíte a já nebudu muset usínat dále s vědomím, že sice nemáme např. peníze pro výcvik psů pro slepce, za ústavně "bezplatnou" zdravotnickou péči platíme denně v lékárnách a nemocnicích nehorázné peníze, že na drahé operace umírajících pacientů se musejí někdy pořádat dobročinné sbírky (a výčet příkladů by mohl být neskutečně dlouhý) třeba právě proto, aby k malému letadélku mohli vojáci vzlétat v nepotřebných gripenech. Vítejte v českém Kocourkově!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.