Filip (KSČM): Situace kolem OKD si vyžaduje mimořádná řešení

28.09.2013 17:19

Situace kolem klíčových podniků a hlavních zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji je natolik alarmující, že bude vyžadovat neodkladná mimořádná rozhodnutí.

Filip (KSČM): Situace kolem OKD si vyžaduje mimořádná řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Problémy OKD mají kořeny v nesmyslné privatizaci, která začala už v roce 1991 a byla dokončena v roce 2004. Podnik byl prodán za nezvykle nízkou cenu, o kterou se zajímá i protikorupční policie. Vydělal svým majitelům několik desítek miliard korun. Společnost je dnes zatížena nesplácenými dluhy a hrozí propouštění. Nehorázné je za této situace jednat se zástupci zaměstnanců o výrazně redukované kolektivní smlouvě. Horníci tuto situaci nezavinili.

Součást privatizačního projektu, tzv. byty OKD, byly vyvedeny do samostatné společnosti, aniž by byly řádně dodržovány závazky vyplývající z projektu. Ani nebyly nabídnuty za netržní cenu nájemníkům. V těžební části OKD nebyly vytvářeny potřebné rezervy. Vlastníci OKD, kteří mají své zisky zřejmě na zahraničních kontech, nyní vydírají stát, aby za ně řešil, co způsobili.

Podíl státu na dalším provozu dolů ve prospěch soukromého vlastníka je vyloučen a vklad do pomalejšího útlumu bez změny vlastnické formy by sice oddálil přízrak bankrotu či likvidace, ale nebyl by trvalejším řešením. KSČM zastává názor a podporuje tak hornické odbory, že než dávat peníze pánům Bakalovi a spol., je lepší je dát přímo horníkům, např. do hornického fondu, který by jim bezprostředně pomáhal nad rámec běžné sociální sítě v jejich tíživé situaci. Třeba i na financování předčasného důchodu.

Za nutné považujeme především odkrýt dluhy a odtajnit privatizační smlouvy. Pokud byly smlouvy špatné, je třeba z toho vyvodit politickou a právní odpovědnost těch, kteří je podepsali. Pokud nebyly podmínky smluv plněny, je třeba z toho vyvodit jak sankce, tak i případnou trestně právní odpovědnost, a to ještě před uplynutím promlčecí lhůty. Pokud vláda Jiřího Rusnoka zvažuje nalézt pro řešení strategického partnera ze zahraničí, musí být součástí tohoto řešení i odpovědnost státu za surovinovou a energetickou bezpečnost země.

Tyto problémy se nepochybně budou řešit i po volbách, a tak bychom měli myslet na to, aby vznikla vláda, která tuto odpovědnost unese a vyvodí i odpovědnost vůči všem zúčastněným, včetně soukromých majitelů. Je třeba si uvědomit, že politika není druh podnikání, je to služba občanům. U Andreje Babiše, stejně jako u Víta Bárty, je problém rozlišit podnikání a jejich politické zájmy. U Zdeňka Bakaly je známo, že již dříve sponzoroval politické strany jako ODS a TOP 09.  Proto bychom měli volit strany, které hájí zájmy většiny občanů, a ne úzké skupiny privatizátorů či rentiérů.

JUDr. Vojtěch Filip
předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…