Fischer: Nejsem žádný exponent SPOZ, ani agent tohoto politického uskupení

06.12.2013 16:40

Projev na 3. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 12. 2013.

Fischer: Nejsem žádný exponent SPOZ, ani agent tohoto politického uskupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, původně jsem myslel, že nebudu, ale musím.

Za prvé. Rok 2010 a rozvrat veřejných financí. Dámy a pánové, já tady nenechám dupat po ministru Janotovi. A musím se ho zastat, on už to udělat nemůže, on už není mezi námi. Byl to přece Janotův balíček, ať už v této Sněmovně dopadl jakkoliv, a já jsem z toho šťastný nebyl, který zabránil skutečnému rozvratu veřejných a státních financí, takže bych prosil, abychom tohle drželi ve správném gardu. I lidském. Čili, jestli tady někdo mluví o největším jokeu roku v souvislosti s premiérem, tak já říkám, že to největší smutek, kterého se tady výrokově lze dopustit a velmi vážně se proti tomu ohrazuji. Dámy a pánové, od Eduarda Janoty jsme se učili ten rozpočet dělat všichni. Delší dobu, kratší dobu a tak dále, tak ho nechme v klidu spát a neříkejme o rozvratu veřejných financí v roce 2010, protože teď mluvím o sobě, ale nemůžu dělat nic jiného, než to spojovat s jeho jménem. A to já nechci! Tak to je první věc. Promiňte, že jsem se trošku rozčílil, ale tady nemůžu být neemotivní.

Teď už klidněji. Já nejsem žádný exponent SPOZ, ani agent tohoto politického uskupení a jak víte, nejsem ani jeho kandidát. Ze schůze vlády, a mám někdy pocit, že jsem tam neseděl já, ale pan ministr Kalousek, jak ty detaily zná, jsem po tvrdé rozpočtové debatě neodcházel jako spráskaný pes, ale docela jako člověk po náročné, ale normální debatě, za kterou jsem nota bene placen. To abychom to uvedli na pravou míru, pokud jde o subjektivní věci.

Nesmyslná nebo přifouknutá prognóza a tak dále. Dámy a pánové, těch 0,8 byla samozřejmě nepochopitelně nízká a pesimistická prognóza, nicméně, a já teď nebudu nikoho školit ze statistiky, co to je bodový a intervalový odhad, ale už tam, kde to bylo 0,8, tam těch 1,3 byla jako nejoptimističtější část prognózy, která se potom stala středem intervalu. Jenom abychom věděli, o čem tady mluvíme. Evropská komise - 1,6, další mezinárodní instituce, některá 1,6, 1,7, Česká národní banka 2,1, jenom OECD je 1,1, ta je pod tím 1,3. 1,3 je stále ještě, pokud jde o prognózující instituce, konzervativním odhadem. Průměr všech mezinárodních i tuzemských prognóz na příští rok, které monitoruje systematicky Ministerstvo financí, činí 1,6. Jenom abychom se s těmi čísly uměli nějak dobře vyrovnat.

Další věc. Ve vystoupení pana poslance Kalouska jste několikrát zaznamenali slovíčko červen. Červen a vláda se dohodla, vláda měla limity takové a takové.

Já jsem tady prováděl srovnání právě na tyto výdajové limity, jaká je tam změna, a hle jsem se tady v následující debatě dověděl, že to byl jenom pracovní materiál, že jsem ho dokonce někde pod rukou získal a zneužil a teď na něm provádím nějaké početní operace. Nikoliv, materiál je samozřejmě k dispozici, je to vládní dokument. A byl schválen usnesením č. 433 z tohoto roku. Jenom abychom dávali fakta na stůl.

O MPSV a situaci na tomto ministerstvu tady pan premiér hovořil. To nebudu opakovat. To nemám ve zvyku. A mimo jiné, když už máme tak strašnou starost o svoje výdaje v jednotlivých kapitolách, dámy a pánové, měl jsem báječnou příležitost se seznámit s tím, jaké jsou výdaje, v jaké obrovské výši, jak se provádějí decentralizovaným způsobem na služby komunikační a výpočetní techniky, kolik peněz, kolik desítek či stovek miliónů teče za právními kancelářemi.

Bylo to v jednom resortu. Jmenuje se Ministerstvo financí. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zleva a ze středu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice