Gajdůšková (ČSSD): K videům rapera Martina Pohla alias Řezníka

08.12.2013 7:35

Stále znovu zápasíme s bezbřehým liberalizmem. To je myšlenkový směr, který považuje většinu pravidel za překážky lidské svobody. Já si naopak myslím, že opravdová lidská svoboda pramení z toho, že se člověk orientuje v hodnotovém systému a s ostatními sdílí principy humanity.

Gajdůšková (ČSSD): K videům rapera Martina Pohla alias Řezníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Odporné rappové výstupy o znásilňování, mučení a trápení žen si na svobodu projevu mohou jen prvoplánově hrát. Svoboda jednoho přece končí tam, kde začíná svoboda druhého. Mučení, znásilňování, oslava brutality, propagace násilí na ženách je tím nejpodlejším útokem na lidskou důstojnost a svobodu, která se musí dotknout  každého jen trochu cítícího člověka. Navíc každý výstup, který v nás vzbuzuje podezření, že je účelový, že má šokovat, ale hlavně vydělávat, si zaslouží zvláštní posouzení. Co si například s brutalitou takového Řezníka počnou mladiství? Má youtube nějako pomocnou páku pro ty, kteří se po shlédnutí takového příspěvku zhroutí? A kdo mladistvým vysvětlí, v čem je problém, že to skutečně nejsou jen blikající a excitujcí obrázky ?  Kdo bude potrestán za nárůst agrese, brutality, za psychopatické jedince, kteří se nechají inspirovat a objeví se ženské oběti?  Budeme i pak mluvit o svobodě projevu?

Bezbřehý liberalizmus chápeme jako společenské uspořádání podle amerického vzoru. Všimněme si však, jak Američané zacházeli s poraženým Německem.

Přispěli reflexí brutalit 3. říše, ale také zodpovědností vítězné mocnosti. Pomáhali budovat režim, který si z minulých brutalit bral svou etickou míru. Vědět o brutalitě, to ano, zneužívat jí k vlastnímu prospěchu, to spíše ne. Ne vše je dovoleno, ne vše slouží k posílení pozitivní reflexe v dané populaci, jak předestírá Řezník. Mít moc ovlivňovat druhé znamená i odpovědnost za hodnoty, v jejichž směru se ovlivňování děje.

Ano, Německo bylo zemí zlomenou, zaneřáděnou popíráním humanistických ideálů. Snad nebyl komunizmus tak brutální, ale jemný systém to opravdu nebyl.

Dnes, po oněch tragických periodách naší historie máme dobré důvody k tomu, nezastírat brutalitu, ale také jí nevytvářet novou cestu pod pláštíkem zdánlivé svobody. Máme tedy důvody pro to, zacházet s brutálními impulzy, jako jsou videa rapera Řezníka, obzvlášť zodpovědně, právě pro to, že ovlivňují především  mladé lidi.

Brutalita  historie, brutalita v zacházení se ženami, to vše se nedá chrlit bez vysvětlivek a zaštiťovat  zdánlivou svobodou. Příkladem budiž řazení přístupnosti filmů podle věku  malého diváka, etické normy pro vysílání ve většině civilizovaných zemí.  Na webu je to ovšem těžší. Budeme muset udělat něco, co nové generaci alespoň podá vysvětlení k příspěvkům, jako oněm rapera Řezník. A vlastně bychom měli přemýšlet i o vzdělávání, které by mladým lidem umožnilo zařadit daný produkt do kategorie, do které patří: Zlobná hloupost, touha po popularitě za využívání brutálních obrázků, nezodpovědné zacházení s veřejností, popírání základních hodnot  humanity. To není hájitelné z žádného hlediska. 

Alena Gajdůšková
1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky, místopředsedkyně ČSSD

Psáno pro ParlamentníListy.cz

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.