Gajdůšková: Vznikající vláda má ve svém programu významná protikorupční opatření

14.12.2013 22:17

Skupina států proti korupci GRECO pořádala v Senátu konferenci s názvem "Genderové dimense korupce".

Gajdůšková: Vznikající vláda má ve svém programu významná protikorupční opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Cílem bylo zvýšení povědomí států GRECO o přímém negativním vlivu korupce na jednotlivce a skupiny se zvláštním důrazem právě na ženy. "Máme snad i dobrou zprávu: V této chvíli vzniká nová česká vláda, která má významná protikorupční opatření ve svém programu,“ zdůraznila první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. GRECO: Skupina států proti korupci podporuje efektivní protikorupční preventivní opatření členských států. Byla založena v roce 1999 Radou Evropy a ČR je členem od roku 2002.

Senát hostil mezinárodní konferenci s názvem „Genderové dimense korupce“, kterou pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha a Ministerstva spravedlnosti ČR uspořádala Skupina států proti korupci GRECO (Group of States against Corruption). „V dnešní době je skupina GRECO v podstatě nejdůležitějším multilaterálním protikorupčním mechanismem celé Evropy. Těší se vysokému respektu pro svou důslednost, korektní přístup i konkrétní recepty. Ještě nedávno se ale GRECO do diskuze o vztahu mezi pohlavím a korupcí nezapojovala,“ prohlásila v úvodu konference první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Ocenila proto, že v řadě evropských států se již tato otázka začíná řešit a že GRECO zahájí svou první mnohostrannou diskusi o ní právě na konferenci v Praze. Připomněla, že snaha o vyšší zapojení žen do veřejného života, které má jako hlavní cíl zrovnoprávnění žen a mužů, může být zároveň nástrojem boje s korupcí.

Zdůraznila, že korupce bývá drahá dvakrát: „Platíme totiž z veřejných peněz mnohem více, než bychom museli, kdyby korupční jednání nebylo. Ale my ještě takto draze platíme za nekvalitu. To je skutečně velmi špatně a má to dopady na celou společnost, jak na jednotlivce, tak i na skupiny obyvatel, mezi kterými ženy patří k těm nejzranitelnějším,“ podotkla Gajdůšková.

Cílem pražské konference bylo zvýšení povědomí států GRECO o přímém negativním vlivu korupce na jednotlivce a skupiny se zvláštním důrazem právě na ženy. Téměř 80 účastníků pátečního jednání si vyměnilo informace o stávajících vnitrostátních výzkumech zaměřených na genderově specifické zkušenosti korupce a z tohoto pohledu na specifická opatření k prevenci a vymýcení korupce. Konference má sehrát i velkou roli v podpoře širšího začlenění hlediska genderové rovnosti do národních protikorupčních strategií.

V této souvislosti Gajdůšková uvedla, že není pyšná na to, že ČR patří mezi státy, kde je korupce problémem. „Ale my máme snad i dobrou zprávu. V této chvíli vzniká nová česká vláda, která má významná protikorupční opatření ve svém programu,“ zdůraznila. Účastníci celodenního jednání připomněli také některé genderově citlivé protikorupční iniciativy, které proběhly v letošním roce.

Konference se zúčastnili členové parlamentů, zástupci justice, místních samospráv, občanských společností i mezinárodních organizací. Za ČR mj. Helena Lišuchová, vedoucí delegace ČR při GRECO z Ministerstva spravedlnosti ČR. Ze zahraničních hostů například Portugalec José Mendes Bota, první místopředseda Výboru pro rovnost a nediskriminaci Parlamentního shromáždění RE či Chorvat Marian Mrčela, president GRECO a zároveň soudce Nejvyššího soudu Chorvatské republiky a další.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.