Grebeníček (KSČM): ČR musí skoncovat se slepou podporou agresí a okupačních akcí NATO

11.10.2013 9:17

Není důvod, aby Česká republika dál slepě následovala a podporovala "dělání válek", aby se spolupachatelsky podílela na porušování mezinárodního práva ze strany NATO. Není důvod, aby český stát na úkor svých občanů financoval cizí agrese.

Grebeníček (KSČM): ČR musí skoncovat se slepou podporou agresí a okupačních akcí NATO
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Česká republika vinou vládních stran pravice, ale i špiček ČSSD se nechala zatáhnout do účasti na intervenční válce a okupaci Afghánistánu. Na podporu intervence Spojených států a na financování "dočasného pobytu" vojsk NATO v Afghánistánu vydal český stát miliardy korun. Spojené státy a NATO pak v souhrnu na tuto válku vydaly stovky miliard dolarů. A výsledek?

Afghánský prezident Hamíd Karzáí nyní obvinil Severoatlantickou alianci, že za více než deset let nedokázala v Afghánistánu zajistit stabilitu a bezpečnost. "Z pohledu bezpečnosti to byla operace NATO, která způsobila v Afghánistánu mnoho utrpení, ztrát na životech a nepřinesla žádný prospěch, protože tato země není bezpečná," prohlásil Karzáí v rozhovoru pro BBC. Ostře také kritizoval i Spojené státy: "Chtěli, abychom zůstali zticha, když zabíjeli civilisty. A to nebudeme, nemůžeme."

Poslední výroky afghánského prezidenta, fakticky člověka, kterého si Američané vybrali a podporovali jako "svého", znovu usvědčují Spojené státy a NATO z toho, že preference metod agrese a okupace před nevojenskými řešeními nevede ke zvýšení bezpečnosti a neodstraňuje příčiny zaostalosti. Orientace na silové a nekulturní řešení mezinárodních problémů a preference militaristických metod šíření takzvaných "euroatlantických hodnot" znamená pro postižené země obrovské strádání, ohromné lidské oběti.

Stamiliardy dolarů a v případě České republiky miliardy korun byly v Afghánistánu vyplýtvány. Nebyly využity ku prospěchu mezinárodního společenství a ke zlepšení života Afghánců, ale byly vydány na podivnou okupační válku, projedeny a vystříleny, vybombardovány okupačními armádami, investovány v zájmu zbrojařských lobby a militaristů přednostně do ničení a zabíjení.

Je zřejmé, že Spojené státy v uplynulých dvou desetiletích opakovaně a mnohonásobně porušovaly mezirodní právo. Už jejich agrese proti někdejší Jugoslávii, ale následně v daleko větším rozsahu okupace Iráku a válka a okupační, protipartyzánské akce v Afghánistánu byly provázeny zabíjením a terorizováním civilistů, záměrným ničením civilní infrastruktury a porušováním ženevských  konvencí, používáním nedovolených typů zbraní, nájemných soukromých žoldnéřů, početnými válečnými zločiny.  Do podpory těchto agresí a okupačních akcí se zapojilo i NATO. Všechny ty války vedly k velmi sporným a často pro napadené a okupované země a jejich obyvatelstvo zničujícím důsledkům.

Mnohaletá americká intervence  v Afghánistánu fakticky prohloubila bídu té neuvěřitelně chudé a zaostalé země a vedla ke znásobení produkce opia a exportu drog do Asie i do Evropy. Vojenská a politická podpora Spojených států a NATO narkoklanu a loutkové vládě Karzáího nepřinesla mír. Často barbarské jednání intervenčních a okupačních vojsk, neznalost a nerespektování jiného kulturního prostředí a přednostní import vojenské "pomoci", zbraní a munice namísto efektivní ekonomické pomoci znovu přiživily občanskou válku, kmenové rozbroje, ale především vyústily do růstu domácího hnutí odporu proti intervenčním vojskům NATO.

Čapkův maršál až v táboře malomocných, sám smrtelně nemocen, plně došel k poznání, že posláním hodným člověka a důstojným kulturního národa není "dělat válku", ale "dělat mír". Militaristické skupiny určující zahraniční politiku Spojených států a velmoci určující silovou politiku NATO, jak ukazuje i šňůra intervencí, válek a okupací posledních dvaceti let, takového poznání nejsou schopny. Není ale žádného důvodu, troufám si tvrdit, aby Česká republika slepě a bezvýhradně následovala a podporovala "dělání válek", aby se spolupachatelsky podílela na porušování mezinárodního práva.

Není žádný rozumný důvod, aby český stát na úkor svých občanů ze svých skrovných prostředků spolufinancoval válečné hry, intervence a okupace mocných, kteří odmítají pochopit, že ve 21. století už je konečně čas, kdy je možné a kdy je naléhavě třeba dělat mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…