Grebeníček (KSČM): Je čas militarizující, služebnou zahraniční politiku českého státu změnit

16.10.2013 18:59

Komu pomáhá Armáda České republiky? Na co chudý, tunelovaný český stát vyhazuje miliardy korun? Jsem přesvědčen, že je čas militarizující, služebnou a ostudnou zahraniční politiku českého státu změnit.

Grebeníček (KSČM): Je čas militarizující, služebnou zahraniční politiku českého státu změnit
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Sami čeští vojáci za to nemohou. Ale zahraniční politika českých vlád, nedůstojná a ostudně servilní ke Spojeným státům a NATO, staví Armádu České republiky do velmi špatného světla, do ponižujícího postavení okupační a intervenční armády, která lokajsky podporuje pachatele zločinů proti míru a akcí, které porušují mezinárodní právo a mezinárodní úmluvy o lidských právech.

Téměř půl milionu lidí zemřelo v souvislosti s válkou v Iráku od invaze Spojených států v roce 2003. Vyplývá to z americké akademické studie, z níž dnes citovala agentura AFP. Nejnovější odhad sestavili univerzitní badatelé v USA, Kanadě a iráckém Bagdádu ve spolupráci s iráckým ministerstvem zdravotnictví.

Zapracovali do něj nejen násilná úmrtí, ale také smrt lidí spojenou s invazí, povstáním a sociálními nepokoji, jíž bylo možné se vyhnout. Příčinou většiny zaznamenaných úmrtí bylo násilí. Cílem experty zpracované studie je poskytnout pravdivější obraz toho, jaké utrpení přináší válka, a přimět vlády, aby si důkladně rozmyslely, jaké škody mohou způsobit případnou příští invazí.

Půl milionu obětí v důsledku agrese a okupace Iráku, na které se podílela i Armáda ČR, je strašlivé číslo. Proti barbarským postupům Spojených států a NATO, které vedly k tak obrovskému počtu obětí, nikdy vlády České republiky vedené občanskými nebo sociálními demokraty neprotestovaly. Sloužily tak de fakto bez odporu zájmům mocných a potřebám zbrojařských monopolů.

Jaké vysvědčení asi po čase dostanou i okupační jednotky NATO a spolu s nimi i vojenské jednotky Armády ČR za dlouholetou válku a okupaci Afghánistánu? Vždyť už nyní dokonce i loutkový prezident Afghánistánu Karzáí, instalovaný a podporovaný Spojenými státy, přiznává, že: "Z pohledu bezpečnosti to byla operace NATO, která způsobila v Afghánistánu mnoho utrpení, ztrát na životech a nepřinesla žádný prospěch, protože tato země není bezpečná". A Karzáí, na rozdíl od  mlčícího a okupaci podporujícího někdejšího ministra zahraničí ČR a sluhy politiky Spojených států Schwarzenberga, ostře kritizuje Spojené státy: "Chtěli, abychom zůstali zticha, když zabíjeli civilisty. A to nebudeme, nemůžeme."

Česká zahraniční politika v uplynulých letech ostudně selhávala, stála bezvýhradně na straně porušovatelů mezinárodního práva, pomáhala bez odporu a bez slova kritiky těm, kdo páchali agrese a dopouštěli se válečných zločinů a kdo nebyli ochotni plnit konvencemi stanovené povinnosti okupačních mocností vůči civilnímu obyvatelstvu napadených aokupovaných zemí.  Obětí této politiky Spojených států a koalice ochotných členů NATO a dalších jen v Iráku je na půl milionu.

Troufám si tvrdit, že je nejvyšší čas militarizující, služebnou a ostudnou zahraniční politiku českého státu změnit.

Miroslav Grebeníček  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…