Grospič (KSČM): Zrušení vojenského újezdu Brdy je krok nešťastný a ukvapený

20.11.2013 21:42

Vyjádření Stanislava Grospiče, poslance Parlamentu České republiky (KSČM), k návrhu zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy, který dnes schválila Vláda ČR.

Grospič (KSČM): Zrušení vojenského újezdu Brdy je krok nešťastný a ukvapený
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

"Rozhodnutí vlády Jiřího Rusnoka zrušit Vojenský újezd Brdy vnímám jako krok nešťastný a ukvapený. Nic na tom nezmění ani souhlasné stanovisko náčelníka generálního štábu, který hovořil o úsporách desítek miliónů korun ze státního rozpočtu. Tato argumentace je vysoce relativní. Stát vydá v budoucnu mnohem více desítek miliónů korun na tzv. vyčištění Brd od nevybuchlé vojenské munice. Je třeba připomenout, že vojenský prostor v Brdech vznikl již za první Československé republiky. KSČM vnímala využití Brd pro potřeby československé a posléze české armády jako moment, který výrazně pomáhá ochránit přírodu Brdského masivu před spekulacemi s pozemky či nepřiměřenou těžbou dřeva. Je zde i vysoká obava z toho, že pozemky, které většinově vlastní český stát, se mohou stát náhradou pro církevní restituce. Chráněná krajinná oblast rovněž zatíží veřejné rozpočty. Otázka zachování vojenského újezdu je pro některé obce - např. Jince - i otázkou zachování pracovních příležitostí. Zachování celistvosti ochrany přírody je pro okolní obce i o zachování vodních zdrojů pro své obyvatele. Jen bych rád touto cestou Jiřímu Rusnokovi připomněl jeho vyjádření na tiskové konferenci dne 21. srpna letošního roku, že jeho vláda již nebude do voleb činit žádná zásadní rozhodnutí. Volby jsou minulostí, a tak se vláda Jiřího Rusnoka s chutí vrhla do práce v zájmu byznysu."
 
 JUDr. Stanislav GROSPIČ, poslanec Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…