Hajdušík (KSČM): Práci nebo sociální dávky?

08.10.2013 9:55

To jak to dnes vypadá s nezaměstnaností všichni jistě víme. Práce není dostatek a lidí bez práce stále přibývá.

Hajdušík (KSČM): Práci nebo sociální dávky?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Podniky propouštějí, živnostníci končí. Již mnoho se diskutovalo o tom, co by se mělo udělat jinak, aby se to změnilo. Ale základní otázkou je, kdy se s tím opravdu začne něco dělat. Bylo zde již několik pravicových vlád a žádný zázrak se bohužel nekonal, ba naopak.

Pokud nová vláda, vzešlá z předčasných voleb, nezačne podporovat české firmy a české živnostníky, jež jsou ti hlavní, kteří dnes dávají lidem práci, budeme na tom ještě hůř. Přitom kdyby se část finančních prostředků, které stát dává na sociální dávky přesměrovala právě firmám - ať už formou dotací nebo případnou úlevou na daních, jistě by to byl ten správný stimul, jak se pokusit nastartovat zaměstnanost.

Určitě by také nebylo na škodu, kdyby se zastavil trend stavění supermarketů a hypermarketů. Podpořme českého obchodníka, ten dá lidem práci, u nás zaplatí daně a vydělané peníze zase utratí na našem území. Naproti tomu všechny hypermarkety jsou v rukou zahraničních firem, kde se zisky vyvezou a peníze z tohoto koloběhu u nás chybí. Zatím s tím ale nikdo nic nedělá. Přitom máme jednu z nějvětších výměr prodejní plochy na jednoho obyvatele. Kdyby se tento prodej odehrával v maloobchodních prodejnách, práce by bylo opět o mnoho více.

Stát by měl využít svého postavení a měl by pro zachování pracovních příležitostí zakládat firmy tam, kde to z nějakého důvodu investory neláká. Tyto firmy by nemusely mít obrovské zisky. Stačilo by, kdyby firma byla schopna fungovat a zaměstnávat lidi.

Co třeba důl Paskov? Pokud jsou náklady na vytěžení 1 tuny vyšší a tržní ceny jsou nižší než náklady, proč stát tento důl nekoupí a netěží uhlí pro tepelné elektrárny ČEZ, v kterých má stát podíl? Cena tohoto uhlí by sice byla vyšší než tržní cena, ale lidé by měli práci. Navíc s cenou elektřiny by se nemuselo hýbat. Jen by měl ČEZ prostě nižší zisky.

Pokud by se tedy takto využil potenciál státu, jistě by bylo práce o něco více. Můžeme tady mít spolu soukromé české firmy, české živnostníky a v určitých směrech i státní podniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…