Hamáček (ČSSD): O Brdech ať rozhodnou volby

26.10.2013 15:40

Jen stěží mohl komentátor Martin Zvěřina napsat větší nesmysl, než že umetám cestu brdským zlatokopům.

Hamáček (ČSSD): O Brdech ať rozhodnou volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček. stínový ministr obrany

Ti se podle autora komentáře Brdští zlatokopové, LN 22. 10. mají i mým prostřednictvím snáze dostat k majetku, který je ukrytý v zachovalé a téměř nedotčené krajině Vojenského újezdu Brdy. Do protikladu naopak staví snahu ministra Vondry, jehož koncepce prý vedla k tomu, že se Brdy nestaly kořistí stavební lobby. To je skutečně absurdní tvrzení.

Skutečnost je zcela opačná, než tvrdí komentátor Zvěřina. Ptám se, proč se ministr obrany v demisi Picek snaží stůj co stůj ještě před volbami prosadit nevratné kroky, které povedou ke zrušení Vojenského újezdu Brdy? Copak armáda nemá žádné jiné problémy, které je třeba řešit? Takto zásadní rozhodnutí by proto měla schválit až příští vláda s dostatečně silným politickým mandátem, která vzejde z nadcházejících předčasných voleb.

Otázek, na které veřejnost před tak zásadním rozhodnutím, jakým je zrušení vojenského prostoru, nedostala odpověď, je daleko více.

Armáda například nikdy neřekla, kolik peněz jí vynáší dřevo z brdských lesů, a kolik ji naopak stojí provoz újezdu. Vondra ani nikdo jiný z ministerstva obrany také nevysvětlili, proč mají být místo Boletic zrušeny právě Brdy. Tyto a další důvody mě vedou k tomu, že chci ve věci slyšet jasné a srozumitelné argumenty. A to ještě dříve, než padne konečné rozhodnutí. Napadat mě v této souvislosti, že jednám ve prospěch developerů, je nehorázné.

Není náhoda, že na zrušení vojenského újezdu v Brdech nejvíce tlačí podnikatelé a někteří politici z Plzeňska. Ti již zcela otevřeně mluví o nutnosti změny katastru a odtržení části území Brd ve prospěch Plzeňského kraje.

V kontrastu k těmto podezřelým krokům je naopak úsilí devatenácti starostů obcí a měst z Podbrdska (jen tři z nich ve volbách kandidovali za ČSSD), kteří v narychlo sepsaném dopise vyzývají premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, aby jeho vláda odložila rozhodnutí o zrušení Vojenského újezdu Brdy. Současně ale podbrdští starostové nezpochybňují, aby pokračoval proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy a na celém území Brd byla vyhlášena stavební uzávěra. Toto úsilí podbrdských starostů plně podporuji.

Pokud má být Vojenský újezd Brdy skutečně zrušen, pak ať zřetelně zazní, proč to tak má být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.