Hašek: Obyvatelé jižní Moravy se mohou zapojit do zpracování návrhu krajského rozpočtu

01.10.2013 12:34

Obyvatelé jižní Moravy mohou od úterý 1. října 2013 celý následující měsíc připomínkovat návrh krajského rozpočtu na rok 2014. Umožňuje to zahájený projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“, který Jihomoravský kraj spustil již podruhé po loňské premiéře.

Hašek: Obyvatelé jižní Moravy se mohou zapojit do zpracování návrhu krajského rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

 Na webových stránkách JMK (www.kr-jihomoravsky.cz) byl zpřístupněn odkaz obsahující cíl projektu, vysvětlení jeho přínosu s možností občanů Jihomoravského kraje vyjádřit své priority, kterým by se měl kraj podle jejich názoru v roce 2014 věnovat již ve fázi přípravy návrhu rozpočtu. Dotazník lze vyplnit prostřednictvím počítače i mobilní techniky (chytré telefony, tablety, apod.).

V rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“ zde bude k dispozici přehled všech požadavků na rozpočet výdajů Jihomoravského kraje na rok 2014. „Připomínkami se budou moci občané kraje aktivně vyjádřit k prioritám rozpočtu, kterým by se měl Jihomoravský kraj v příštím roce věnovat. Po odeslání dotazníku obdrží lidé, kteří uvedli své kontaktní údaje, zpětnou informaci se sdělením, kdy a kde budou zveřejněny informace a vyhodnocení hlasování o prioritách rozpočtu a také přehled všech preferencí zúčastněných občanů Jihomoravského kraje. Věřím, že se podaří občany zapojit do správy kraje a tvorby samotného rozpočtu a to ještě více než loni. Je pro nás důležité již v přípravné fázi vědět, čemu přikládají občané váhu a co od svého kraje očekávají,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Jak hejtman dále zdůraznil, ještě do předloňského roku bylo ustálenou praxí, že občané měli možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy byl v souladu se zákonem zveřejněn 15 dní před projednáním v zastupitelstvu kraje, a to písemně, anebo ústně přímo při zasedání zastupitelstva. „Tuto ustálenou praxi projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“ zásadně rozšiřuje a umožňuje každému obyvateli jižní Moravy vyjádřit své priority. Možnost připomínkování potrvá až do 31. října. Během prvních dvou listopadových týdnů dojde k zpracování výsledků, poté jejich souhrn bude zveřejněn na webových stránkách kraje a obdrží ho krajská rada. Politická reprezentace tak bude mít jasnou zpětnou vazbu, jaké jsou konkrétní potřeby občanů jižní Moravy,“ řekl hejtman Hašek. „Větší otevřeností v procesu přípravy krajského rozpočtu zvedáme zájem veřejnosti. Věřím, že i letos přijdou desítky připomínek. Tuto možnost mohou využít například starostové, spolky, komory a další zájmové a profesní skupiny. Garantuji, že každou připomínkou se bude krajská samospráva vážně zabývat,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…