Havlová (Úsvit): Nedovolme Ostravu přeměnit na Detroit

15.09.2013 19:04

Od Dolu Paskov se v posledních týdnech šíří vlna otřesů, protože OKD uvažuje o zavření údajně prodělečného dolu, který však podle odborů prodělečným není.

Havlová (Úsvit): Nedovolme Ostravu přeměnit na Detroit
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Pokud by, podle katastrofického scénáře padlo OKD, skončily by následně podniky, které na jejich práci navazují, a to hutě Arcelor Mittal a ocelárna Evraz.  Situace v regionu je vážná a Ostravsko by, ať už si to připustíme nebo ne, mohlo dopadnout jako americký Detroit, někdejší pýcha USA dnes připomínající město duchů.

V krajním případě, s nímž ale počítá ve svých materiálech i vláda,  by na Ostravsku mohlo vzniknout 71 tisíc dalších nezaměstnaných. Všichni nyní zvedají oči ke kabinetu premiéra Rusnoka, který může ještě tuto hrůzu zvrátit.

Není aktuální ptát se, kdo za vzniklou situaci v OKD může , i když podle šéfa Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka jsou na vině neefektivní investice i zbytečné zadlužování společnosti.  A také dřívější vyvádění majetku do jiných firem Zdeňka Bakaly a jeho maďarského partnera Petera Kadase.

Položme si však otázku, jak je možné, že se v současné době vyplatí dovoz uhlí z Ameriky? Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala se vyjádřil v MFDnes zcela jasně a připomněl, že současní vlastníci vydělali na OKD desítky miliard. Jsou to miliardy, které horníkům ani provozním podmínkám nijak nepomohly, ale naopak byly vydělány na jejich úkor. Těžba uhlí nestačí pokrýt plánované zisky vlastníků a platy úředníků, za kterými se schovávají mnozí kamarádi se smluvními platy. V Americe určitě za 20 let nevyrostli miliardáři a nemohou si dovolit platit tučné výplaty svým kamarádům a vymlouvat se na přebujelou administrativu. Pokud se vláda pokusí tuto katastrofu nezaměstnanosti zastavit, musí jít její kroky, ruku v ruce s vlastníky OKD.

Pracovníci se dělí do dvou skupin. Tažní a chovní. Když se propouští, tak jdou první tažní a na ty chovné najednou není dostatek finančních prostředků.

Nezbývá než doufat, že si vlastníci OKD utrhnou od úst a nepoloží na lopatky tisíce rodin, které jsou na nich závislé.

Olga Havlová, kandidátka za Moravskoslezský kraj

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce