Havlová (Úsvit): Nejsme rasisti! Vadí nám systém

20.09.2013 10:30

Ubytovny pro romské rodiny rostou jako houby po dešti, a protože mentalita romských občanů je zcela odlišná, spolužití s nimi, pod jednou střechou a v sousedství, přináší vždy řadu problémů.

Havlová (Úsvit): Nejsme rasisti! Vadí nám systém
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Bohužel současná legislativa romské občany zvýhodňuje nastavením sociálního systému tak, že se cítí naši občané diskriminováni. Vyplývá to i ze zkušenosti, kdy někteří romští spoluobčané žijící ze sociálních dávek mají vyšší životní úroveň než pracující. Romové systém nejen využívají, ale mnohdy zneužívají a to nejen oni, ale i majitelé právě těchto ubytoven. V jejich prospěch, při domáhání se svých práv, hraje výraznou roli jejich pospolitost.

To, že se ubytovny staly zlatými doly pro jejich majitele, kteří zde ubytovávají romské rodiny, a že tučné nájemné jde přímo na jejich konta ze státní kasy, je veřejně známo. Zneužívání peněžních poukázek na nákup spotřebního zboží není také žádné tajemství a stát pouze přihlíží. Poukáže-li někdo na nedostatky tohoto systému, je ihned označen za rasistu. Sami sebe obviňujeme z něčeho, co není pravda, ale v podstatě se nám nelíbí nastavená kritéria systému a zvýhodňování menšin. Nejedná se jen o sociální dávky, ale nezaměstnanost, vandalství a kriminalitu, kterou často povolaní raději přehlíží, než aby se jí zabývali. Svoji nečinností si zaděláváme na daleko větší problém a to je rasová nenávist.

Je třeba okamžitě tuto situaci řešit. A to tak, aby byl systém spravedlivý a platil pro všechny sociálně potřebné stejně bez ohledu na barvu pleti, národnost, či vyznání.

Při prodeji ubytovny v Ostravě Zábřehu soukromé osobě mě zaujala slova starosty Ostravy Jihu, pana Sibinského (ČSSD): "Nejde o záležitost jedné lokality. Ubytovny jsou narůstající obecný problém, který si žádá změnu zákonů. Taky mi vadí benevolentní přístup státu k sociálně nepřizpůsobivým lidem a jejich ochraně. I to, že pachatelé trestných činů jsou u nás právně více chráněni než jejich oběti." Slova sice pravdivá, ale mělo by zaznít, že stát jsme my a z ČSSD jsem nezaznamenala žádné snahy tento systém řešit.

Zbývá naděje, že Hnutí Úsvit, pod vedením Tomio Okamury, bude mít po volbách možnost tuto palčivou otázku vyřešit předložením nového zákona.

Olga Havlová – kandidátka Hnutí Úsvit za Moravskoslezský kraj

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…