Havlová (VV): Ministra Žáka prodej pozemků za stamiliony nezajímal

14.12.2013 14:53

Dnes jsem měla připravenou ústní interpelaci ve věci prodeje pozemků pod Masarykovým nádražím v Praze na ministra dopravy Zdeňka Žáka, který se však na zasedání bez omluvy nedostavil.

Havlová (VV): Ministra Žáka prodej pozemků za stamiliony nezajímal
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Podle informací, které jsem dostala od exposlankyně Kateřiny Klasnové, tu reálně hrozí nebezpečí prodeje pozemků pod Masarykovým nádražím a to do konce roku 2013. Pozemky by tak získala společnost Station Investment, jejíž majoritním vlastníkem je investiční skupina Penta. Celkem se jedná o prodeji 44 000 metrů čtverečních lukrativních pozemků.

V prosinci 2011 zabránilo ministerstvo dopravy pod vedením Věcí veřejných prodeji těchto pozemků pod cenou společnosti Penta. Podle smlouvy z roku 2004 mezi Českými drahami a společností Masaryk Station Investment, kterou mezitím ovládla společnost Penta, by měl kupec s předkupním právem získat od ČD sedmdesát sedm tisíc metrů čtverečních za 400 milionů korun. Jednalo se o částku přibližně sedmkrát pod úrovní obvyklé tržní ceny.

Jak se zdá, tak společnost Penta umí obchodovat se státem velice výhodně, což ostatně dokazuje i případ nové ranveje Letiště Ruzyně, kdy se ztráta státu při odkupu pozemků nutných pro výstavbu pohybovala okolo 3,5 miliardy korun.

České dráhy byly v roce 2012 v červených číslech se ztrátou 1,6 miliardy korun, kdy největší ztrátu generovalo ČD Cargo. Ve světle těchto čísel neradostného hospodaření se nezbývá než ptát, zda prodeje majetku zajistí tolik potřebné finance a stát na tomto obchodu jako už nespočetněkrát v minulosti neprodělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…