Hejtman Bubeníček: Pokud mají poslanci pro kraj něco udělat, musí postupovat jednotně

13.01.2014 15:17

Hejtman Oldřich Bubeníček pozval na první společné jednání všechny poslance nově zvolené za Ústecký kraj. Napříč politickým spektrem byl deklarován zájem postupovat společně v zájmu Ústeckého kraje, a to zejména v klíčových tématech, jako je sociální vyloučení, nezaměstnanost, životní prostředí a návrat finančních prostředků získaných těžbou uhlí a energetikou zpět do regionu.

Hejtman Bubeníček: Pokud mají poslanci pro kraj něco udělat, musí postupovat jednotně
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Prvního jednání se zúčastnilo 12 ze čtrnácti poslankyň a poslanců a také oba náměstci hejtmana Stanislav Rybák a Jana Vaňhová spolu s radním pro sociální věci Martinem Klikou. Poté co hejtman představil strategická témata klíčová pro budoucí rozvoj Ústeckého kraje, rozpoutala se živá diskuze. Jaroslav Foldyna za podpory Marie Benešové vybídl kraj k opětovné snaze o prosazení tzv. Ústeckého balíčku, sady legislativních návrhů řešících sociální oblast. V této oblasti panovala všeobecná shoda na tom, že je třeba citlivě připravit zákon o hmotné nouzi a obzvláště nekvalifikovaným občanům nabídnout možnost odpovídající práce místo pasivního pobírání dávek.

Kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec hovořil o surovinové politice státu. Podle něj by otázka prolomení limitů těžby hnědého uhlí měla být spíše odborná než politická. Akcentoval pak zejména nutnost získat pro Ústecký kraj finanční prostředky, které stát má z těžby uhlí a výroby elektrické energie v našem kraji. V tomto bodě snadno našel podporu ostatních poslanců.

V rámci diskuze se hovořilo také o dostavbě dálnice D8, výstavbě plavebních stupňů na Labi či novelizaci zákona o veřejných zakázkách. V závěru hejtman Oldřich Bubeníček řekl: „Pokud mají poslanci zvolení za Ústecký kraj pro svůj region něco udělat, musí v  prioritních oblastech postupovat jednotně, bez ohledu na stranickou příslušnost, ale v zájmu občanů. Jsem rád, že mezi našimi poslanci taková vůle je a že jsme schopni najít styčné body i mezi poslanci a vedením kraje. Rád bych podobná setkání opakoval pravidelně, příště i se senátory.“

Jednání se zúčastnili Hana Aulická – Jírovcová (KSČM), Marie Benešová (ČSSD), Richard Brabec (ANO), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Radim Holeček (ODS), Gabriela Hubáčková (KSČM), Zuzana Kailová (ČSSD), Michal Kučera (TOP09), Stanislav Pfléger (ANO), Bronislav Schwarz (ANO), Josef Šenfeld (KSČM) a Vlastimil Vozka (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…