Hejtman Novák: Krize těžkého průmyslu znamená pro kraj katastrofu

11.07.2013 10:29

Moravskoslezský hejtman požádal nového premiéra o schůzku.

Hejtman Novák: Krize těžkého průmyslu znamená pro kraj katastrofu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Krátce po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem napsal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák novému předsedovi vlády dopis. Poblahopřál mu ke jmenování do významné ústavní funkce a požádal ho o přijetí zástupců tripartity Moravskoslezského kraje.

Zástupci veřejné správy, podnikatelského sektoru i odborů v čele s hejtmanem Miroslavem Novákem chtějí s novým premiérem jednat o způsobu, jak vyřešit vážnou situaci na trhu práce v moravskoslezském regionu.

„Vývoj současné světové ekonomiky výrazně ovlivňuje ceny uhlí a oceli, což má vliv na náš region, který je s těžkým průmyslem neodmyslitelně spjat. V otevřené a exportně orientované české ekonomice má celá problematika navíc mnohem vážnější - a s ohledem na vývoj zaměstnanosti a jeho perspektivu i mnohem bolestnější dopad. Jako příklad ze současnosti, který se může chovat jako modelový a může se opakovat i v dalších odvětvích a regionech, uvádím dnešní situaci ve společnosti OKD. Celosvětová odbytová krize a propad cen uhlí a oceli vede společnost k úvahám o uzavření a prodeji celých provozů. Pro ekonomiku Moravskoslezského kraje stojící přes již provedené restrukturalizace nadále na práci zhruba 110 tisíc zaměstnanců těžkého průmyslu by spuštění dominového efektu mělo katastrofální následky s dopadem do sociální oblasti,“ píše moravskoslezský hejtman v dopisu premiérovi.

Miroslav Novák v něm dále premiéra Jiřího Rusnoka informoval o tom, že všichni členové krajské tripartity mají společný pohled na problém a preferují i společná východiska k jeho řešení, což je zejména v dnešní době stav zcela mimořádný.

„I když se současnou situací krajská tripartita intenzivně zabývá, je stále více zřejmé, že bez zásahu centrálních orgánů není schopna tyto potíže překonat sama. Přesto budeme připraveni nikoli pouze popsat problém, ale také přednést konkrétní návrhy, které by mohly pomoci překlenout současné období,“ slíbil moravskoslezský hejtman premiérovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…