Hejtman Půta: Problémy záchranné služby musíme řešit věcně a jednáním

05.09.2013 17:50

Se zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu (LOK) jsme se shodli, že situace kolem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) se musí zklidnit, žádné personální kroky zatím neplánuji.

Hejtman Půta: Problémy záchranné služby musíme řešit věcně a jednáním
Foto: Redakce
Popisek: Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Dnes jsem se setkal se zástupci vedení organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a LOK při ZZS LK. Projednali jsme situaci kolem ZZS LK a dopisy, kterými se na mě obrátili v posledních týdnech, a to po sérii kontroverzních článků v médiích, jejichž výsledkem byl mimo jiné i výzva k odvolání statutární náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové z funkce.

Otevřeně jsme diskutovali podle mého názoru zbytečně vyhrocenou situaci kolem záchranné služby a shodli se na tom, že hlavním zájmem je zklidnit atmosféru a obnovit důvěru na obou stranách. Sdělil jsem, že některá mediální vyjádření paní statutární náměstkyně Kocumové i pana ředitele Mackovíka považuji za jejich osobní selhání a předpokládám, že se nebudou v žádné podobě opakovat. Problémy se musí řešit výhradně věcně a jednáním, bez politických vlivů nebo osobních emocí, neboť se jedná o společný zájem na dobrém fungování jedné z nejdůležitějších příspěvkových organizací kraje. Zdůraznil jsem přítomným zástupcům odborů a LOK, že rozhodnutí o případném odvolání kteréhokoliv člena rady kraje je v kompetenci Zastupitelstva LK, nepřísluší odborům jej navrhovat a záleží jen na nejvyšším orgánu kraje, zda se takovou věcí bude zabývat.

Zástupce odborů a LOK jsem informoval o důvodech zadání forenzního auditu, který je u tak významné organizace, které LK ročně poskytuje na činnost více než 150 mil. Kč, standardním nástrojem hledání možných úspor a zlepšení. Zdůrazňuji, že jeho výsledky budou známy a projednány radou kraje až po předčasných parlamentních volbách a audit s nimi nijak nesouvisí. Podobné forenzní audity probíhají i v jiných organizacích kraje, například Silnice LK a.s.

Považuji za manažerské selhání pana ředitele Mackovíka, že za situace, kdy je v rezervě rozpočtu LK připraveno 15 mil. Kč na dofinancování potřeb ZZS LK o tyto prostředky dosud nepožádal.  Zmíněné navýšení provozního příspěvku nebylo nikdy podmíněno výsledky forenzního auditu, jak pan ředitel Mackovík dnes nepravdivě uvádí v médiích. Nijak se o tom ostatně nezmínil ani při projednávání této záležitosti na radě kraje 3. 9. 2013. Používání tohoto argumentu jako zdůvodnění škrtů v platech zaměstnanců ZZS LK považuji za nekorektní.

Osobně jsem byl nepříjemně překvapený pro mě novými informacemi o velmi špatném stavu vozového parku ZSS LK, které přímo na dnešním setkání z úst odborářů zazněly. V této souvislosti nerozumím tomu, proč zatím nebylo ze strany ZZS LK vypsáno nové výběrové řízení na sanitní vozy, když má v rozpočtu 8 mil. Kč na tento účel. Jsem přesvědčený, že pan ředitel Mackovík by se měl více věnovat řízení ZZS LK a méně nepravdivým prohlášením pro média a veřejnost.

Vzhledem k probíhajícímu forenznímu auditu neplánuji až do jeho uzavření žádné personální kroky vůči ZZS LK. S ředitelem příspěvkové organizace, který jinak vystupuje na schůzi rady kraje, něco jiného říká zástupcům odborů a jinak vystupuje v médiích, ale nemohu dlouhodobě spolupracovat.  Protože mi záleží na dobrém fungování záchranné služby, chci nezkresleně informovat o vztahu Libereckého kraje k ZZS LK všechny její zaměstnance, kteří o to projeví zájem. Mé setkání s nimi je plánováno na pátek 13. 9. 2013.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…