Hejtman Řihák: Kraj může díky snížení poplatků ušetřit nemalé finance

06.11.2013 16:55

Středočeský kraj vítá rozhodnutí vlády o snížení poplatku za pobyt v nemocnici.

Hejtman Řihák: Kraj může díky snížení poplatků ušetřit nemalé finance
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Středočeský kraj dnešní rozhodnutí vlády v demisi o snížení regulačního poplatku za pobyt pacienta v nemocničním zařízení ze 100 korun na 60 korun přivítal. 

„Středočeský kraj, který jako jediný proplácí regulační poplatky pacientům, kteří se nechali ošetřit ve zdravotnických zařízeních na území kraje, může ušetřit v příštím roce nemalé finanční prostředky,“ říká k rozhodnutí vlády hejtman kraje Josef Řihák.

Pro srovnání: Středočeský kraj za první tři čtvrtletí letošního roku proplatil občanům na základě jejich žádosti regulační poplatky za hospitalizaci v celkové výši 18 505 440 korun (100 Kč za 1 den hospitalizace). Pokud by platilo dnešní rozhodnutí vlády v příštím roce (60 Kč za 1 den hospitalizace), pak by podle hrubého odhadu kraje za první tři čtvrtletí roku 2014 kraj ušetřil oproti letošnímu roku při stejném počtu žádostí cca 7,5 milionu korun. 

 „Od samého počátku zavedení proplácení tohoto typu zdravotnických poplatků, tedy od roku 2009, se snažíme sociálně slabším občanům tuto situaci ulehčit. Zdraví by nemělo být o jen penězích. Proto náš kraj poplatky lidem ošetřeným ve všech zdravotnických zařízeních na území kraje proplácí a počítá s tím i pro další období,“ konstatuje hejtman Josef Řihák. Zdůraznil také, že Středočeši žádají kraj o proplacení poplatku za hospitalizaci v mnohem vyšším finančním objemu než za návštěvu lékaře.

„Skutečnost, že Středočeši žádají v drtivé většině o proplacení poplatků za pobyt v nemocnici, svědčí o tom, že tuto finanční pomoc opravdu potřebují. Nedávno jsem se o tom osobně přesvědčil, když se na mě obrátila mladá žena s dotazem, zda její mamince, která je dlouhodobě hospitalizovaná v jedné z našich nemocnic, kraj proplatí poplatky za pobyt v nemocnici. Její maminka je po vážné operaci a v současné finanční situaci je pro ni částka v řádu několika tisíc korun nad její možnosti. Právě v takovéto tíživé situaci můžeme jí i ostatním občanům proplacením pobytu v nemocnici účinně pomoci,“ doplnil středočeský hejtman.

Kraj také souhlasí s rozhodnutím vlády osvobodit od nemocničních poplatků děti do 18 let. „I toto opatření považujeme za sociálně citlivé zejména k rodinám s více dětmi a jistě řadě z nich ulehčí každodenní starosti při zajištění rodiny,“ dodal hejtman. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regulační poplatky Středočeský kraj bude i nadále proplácet zpětně. Pacient si uhradí svůj pobyt v nemocnici po skončení hospitalizace a poté může požádat o proplacení poplatku prostřednictvím vyplnění formuláře: „Žádost o poskytnutí daru na úhradu regulačních poplatků od Středočeského kraje“.

Veškeré formuláře související s uhrazením poplatků pobytu v nemocnici mohou občané i pacienti získat na webových stránkách Středočeského kraje na adrese:
http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/zdravotnictvi/regulacni-poplatky/, nebo si je vyžádat u jednotlivých zdravotnických zařízení. Výplata daru kraje bude provedena buď bankovním převodem na účet žadatele u peněžního ústavu do dvou měsíců od data schválení Radou Středočeského kraje, nebo v hotovosti v pokladně Krajského  úřadu Středočeského kraje, Zborovská 11, PSČ 150 21,  Praha 5, a to od 20. dne po schválení Radou Středočeského kraje, nejpozději do 90-ti dnů od schválení Radou Středočeského kraje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.