Hejtman Řihák: Za deset let spolupráce 4-Dohody za sebou máme opravdové činy

09.09.2013 11:45

Středočeský kraj hostí partnerské regiony města 4-Dohody, která letos slaví 10. výročí vzájemné spolupráce.

Hejtman Řihák: Za deset let spolupráce 4-Dohody za sebou máme opravdové činy
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Ve dnech od 5. do 7. září 2013 organizuje Středočeský kraj významnou zahraniční událost. Koná se zde oslava desátého výročí od uzavření „Společného prohlášení sítě čtyř regionálních partnerů“ a „Společného prohlášení o spolupráci“. Tyto dokumenty byly slavnostně podepsány za účasti hlavních představitelů jednotlivých regionů v roce 2003 v německé Mohuči.

Čtyřstranné prohlášení o spolupráci bylo podepsáno mezi Středočeským krajem, francouzským regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato síť 4 regionálních partnerů (takzvaná 4-Dohoda) byla v době svého založení jedním z prvních projektů, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie.  „Smlouvu uzavíral můj předchůdce v době, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. Z vlastní zkušenosti vím, s jakou nedůvěrou na nás hleděli obyvatelé původních členských zemí EU. Uzavření 4-Dohody a z ní vyplývající vzájemná spolupráce našich regionů je jedním z nejvýznamnějších činů, který vedl k odstranění nedůvěry a bariér mezi námi. Děkuji svým předchůdcům ve funkci hejtmana i všem, kteří se na mezinárodní spolupráci podílejí, za vše, co na poli partnerských vztahů regionů vykonali. Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí i nadále velkou důležitost. Proto stále usilujeme o dobré zahraniční vztahy, které budou prospěšné pro občany kraje,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák na dnešním setkání s představiteli partnerských regionů.

Delegace regionů 4-Dohody kromě hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka reprezentují prezident Zemského sněmu spolkové země Porýní-Falc Joachim Mertes, ministryně pro evropské záležitosti Porýní-Falce Margit Conrad, zástupce Opolského vojvodství Tomasz Kostus a zástupkyně Regionální rady Burgundska Sylvie Martin.

„Za deset let naší spolupráce za sebou máme opravdové činy, do kterých se naši spoluobčané s nadšením zapojovali. Chceme se vzájemně setkávat, bavit se spolu, pracovat společně a navzájem si obohacovat život. Za všechny úspěchy naší spolupráce připomenu například projekty „Praktikantská kancelář“ do kterého se zapojila celá řada středočeských studentů. Cílem tohoto projektu, který pořádáme každý rok, je nabídnout mladým lidem ve věku 18 – 27 let možnost pracovního pobytu v jednom ze zmíněných regionů po dobu jednoho až tří měsíců. Tato praxe pomůže mladým lidem prohloubit jejich pracovní kvalifikaci a zprostředkovat také možnost získání informací o kultuře a zvyklostech v partnerských regionech. Zájemci o účast v programu musejí prokázat dostatečnou jazykovou vybavenost. Za tímto účelem je ve všech regionech ustavena zkušební komise a test pro kandidáty sestává z písemné části a ústního pohovoru. Za každý kraj by se projektu mělo zúčastnit devět zájemců. Středočeský kraj vysílá pravidelně své zástupce do všech partnerských regionů, v posledních letech mají uchazeči největší zájem o stáž v regionu Porýní-Falc. Nejčastěji chtějí pracovat v oblastech cestovního ruchu, kultury, administrativy a péče o děti. Tyto stáže jsou pro studenty velice důležité, neboť jim mimo jiné pomáhají rozšiřovat jejich jazykové znalosti a získávat nové kontakty pro možné budoucí zaměstnání.

Oblíbená jsou rovněž sportovní setkání mládeže. Nebo vědomostní soutěž Eurokvíz, do něhož se pravidelně zapojuje několik desítek středočeských škol. Rád také vzpomínám na společnou účast s vámi, našimi partnery, na každoročních výstavách a veletrzích cestovního ruchu v České republice i v dalších evropských zemích,“ řekl mimo jiné v projevu hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Hosté z partnerských regionů ve svých diskusních příspěvcích i na následné tiskové konferenci hovořili o dalších perspektivách regionální spolupráce 4-Dohody.

Joachim Mertes upozornil, že hlavní pozornost se nyní musí zaměřit především na odstranění sociálních rozdílů mezi evropskými regiony a péči o seniory. 

Margit Conrad apelovala, aby pokračovala podpora mezi regiony a projekty určené mládeži.

Tomasz Kostus z Opolského vojvodství předal přítomným dar, který je konkrétním výsledkem spolupráce – víno z vinic, které před pěti léty pomáhali vysazovat nejvyšší představitelé regionů 4-Dohody.

Sylvie Martin z Burgundska vyzvala členy 4-Dohody, aby se v dalších letech soustředili na možnosti, které jim Evropská unie poskytuje. Především pak, aby připravili kvalitní projekty, které získají podporu z fondů EU. 

Kromě společných jednání s hlavními představiteli regionů o budoucí další vizi spolupráce a prezentací realizovaných projektů se v rámci oslavy zmíněného výročí uskuteční 6. září 2013 večer slavnostní koncert v prostorách zámku Loučeň, který oslavy této významné události oficiálně zakončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…