Hejtman Řihák: Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici je dobrou zprávou pro občany

12.12.2013 11:35

Středočeský kraj považuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny o zrušení poplatků za pobyt v nemocnici za dobré rozhodnutí.

Hejtman Řihák: Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici je dobrou zprávou pro občany
Foto: red
Popisek: Poplatky v nemocnici, ilustrační foto

„Jsem přesvědčen o tom, že většina občanů přivítá a ocení, že poslanci sociální demokracie nepodpořili vládní návrh premiéra v demisi Jiřího Rusnoka o znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici, podle kterého by pacient doplácel za „hotelové služby“ nemocnice poplatek ve výši 60 korun,“ komentoval rozhodnutí poslanců hejtman Josef Řihák.

„Od 1. ledna tak občané v našich nemocnicích nebudou platit za pobyt a kraj ušetří nemalé finanční prostředky na jejich proplácení. Vezme-li v úvahu, že jsme za první tři čtvrtletí letošního roku proplatili občanům na základě jejich žádosti regulační poplatky za hospitalizaci v celkové výši 18,5 milionů korun (100 Kč za 1 den hospitalizace), je naprosto zřejmé, že teď ušetříme,“ říká hejtman.

Podle jeho slov také skutečnost, že Středočeši o proplacení poplatků za pobyt v nemocnici žádají, svědčí o tom, že tuto finanční pomoc opravdu potřebují. „Od samého počátku zavedení proplácení tohoto typu zdravotnických poplatků, tedy už od roku 2009, se snažíme právě sociálně slabším občanům tuto situaci ulehčit. Proto také už několik let plníme slib voličům daný středočeskou sociální demokracií v krajských volbách. Jsem přesvědčen o tom, že zdraví by nemělo být jen o penězích. Sám jsem se o tom při dlouhodobém pobytu v nemocnici a následné několikatýdenní rekonvalescenci na vlastní kůži přesvědčil. A o to víc mne nyní těší, že nově se rodící vládní koalice na změny v poplatcích v nemocnicích slyší a že je velká šance s tím něco ve prospěch občanů udělat,“ dodal hejtman J. Řihák.

Jako zcela lichá se podle hejtmana ukazuje i snaha poslanců pravice, kteří opakovaně chtějí zachovat platnost regulačních poplatků. „Naposledy jsem se s tím setkal během jednání zastupitelstva, kdy se vedení kraje kvůli proplácení těchto poplatků pokusil tvrdě kritizovat bývalý hejtman za ODS Petr Bendl. Zřejmě dosud nepochopil, stejně jako další notoričtí obhájci nemocničních poplatků z řad ODS a TOP 09, že sám vývoj ukázal, že svým postojem jde proti většinovému zájmu občanů,“ dodal hejtman.

Dosud platné regulační poplatky Středočeský kraj bude i nadále proplácet zpětně. Pacient si uhradí svůj pobyt v nemocnici po skončení hospitalizace a poté může požádat o proplacení poplatku prostřednictvím vyplnění formuláře: „Žádost o poskytnutí daru na úhradu regulačních poplatků od Středočeského kraje“.

Veškeré formuláře související s uhrazením poplatků pobytu v nemocnici mohou občané i pacienti získat na webových stránkách Středočeského kraje na adrese:
http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/zdravotnictvi/regulacni-poplatky/, nebo si je vyžádat u jednotlivých zdravotnických zařízení. Výplata daru kraje bude provedena buď bankovním převodem na účet žadatele u peněžního ústavu do dvou měsíců od data schválení Radou Středočeského kraje, nebo v hotovosti v pokladně Krajského  úřadu Středočeského kraje, Zborovská 11, PSČ 150 21,  Praha 5, a to od 20. dne po schválení Radou Středočeského kraje, nejpozději do 90-ti dnů od schválení Radou Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice