Hejtman Řihák ocenil dobrovolníky, kteří se starají o válečné hroby

18.11.2013 15:10

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková - Melicharová dnes předali na Krajském úřadě Středočeského kraje pamětní plakety a listy dobrovolníkům, kteří pečují o válečné hroby v regionu.

Hejtman Řihák ocenil dobrovolníky, kteří se starají o válečné hroby
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Je mi ctí, že jsem mohl předat ocenění těm, kteří svůj čas a energii věnují péči o válečné hroby. Mnoho našich spoluobčanů si ani neuvědomuje, že tato pietní místa existují a že se o ně někdo stará. Zdá se to být tedy trochu nevděčná činnost. Jsem proto rád, že jsme tuto snahu mohli ocenit alespoň předáním pamětních plaket a listů a věřím, že tím i trochu podpoříme veřejné povědomí o této záslužné činnosti, která připomíná padlé hrdiny, kteří bojovali za svou vlast,“ uvedl hejtman Josef Řihák.

Pamětní plakety a listy letos obdrželi:

Členové Okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Příbrami – ocenění převzali Vlasta Forejtová a Zdeněk Rerych (nominováni Hornickým muzeem Příbram).

Petr Enc (nominován Městským úřadem Brandýs nad Labem – Stará Boleslav).

Zdeňka Marková in memoriam (nominována Městským úřadem Hořovice) – ocenění převzal syn Tomáš Marek.

Základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu ve Voticích – ocenění převzal předseda Karel Kosák (nominován Městským úřadem Votice).

Středočeský kraj ocenění udělil podruhé ve spolupráci s Ministerstvem obrany. Kraj se tak rozhodl ocenit úsilí, starostlivost a čas, který věnují jednotlivci, sdružení, obce či města péči o válečné hroby. Slavnostnímu aktu byli vedle středočeského hejtmana Josefa Řiháka a náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenky Ptáčkové-Melicharové přítomni i ředitelka kanceláře náměstkyně Lenka Boučková, ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Zdeněk Štětina, předseda krajského Výboru pro regionální rozvoj Karel Horčička a zástupce Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR Imrich Vetrák.

„Ministerstvo obrany se snaží o to, aby na žádný válečný hrob nebylo zapomenuto.  Je to ale běh na dlouhou trať a proto každou pomoc o jejich péči vítáme a rádi ji oceníme. Ráda bych tímto poděkovala všem, kteří se snaží udržet vzpomínky na válečná vítězství či hrůzy. Je potřeba si tyto okamžiky stále připomínat,“ dodala náměstkyně ministra obrany Lenka Ptáčková-Melicharová.

Ocenění je udělováno na základě každoročně dodaných nominací, které kraj předloží Ministerstvu obrany ČR a to je posoudí. Na území ČR se nachází celkem 33 015 válečných hrobů, z toho na území Středočeského kraje jich je 2 764. Nejvíce válečných hrobů je národů bývalého SSSR a Němců, dále pak Rumunů, Italů, Poláků, Francouzů a Britů. Od roku 1999 je péče o válečné hroby svěřena do působnosti Ministerstva obrany ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.