Hejtman Zimola: Na jihu Čech schází 40 hasičů

23.07.2013 11:31

Hejtman Jiří Zimola po jednání s generálním ředitelem HZS ČR Drahoslavem Rybou.

Hejtman Zimola: Na jihu Čech schází 40 hasičů
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hlavním tématem dnešního (23. 7. 2013) setkání jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly společně s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru (HZS) České republiky Drahoslavem Rybou a ředitelem HZS Jihočeského kraje Lubomírem Burešem byla nejen diskuse o současném stavu hasičských záchranných sborů obecně, ale zejména v rámci jižních Čech.

„Pan ředitel Ryba mne informoval, že v rámci celé republiky chybí nyní asi 500 hasičů. Aby byl v jižních Čechách stoprocentní stav, je zapotřebí přijmout zhruba čtyřicet lidí,“ upřesnil hejtman Jiří Zimola.

Provozní náklady HZS jsou z celostátního hlediska pokryté bezproblémově, stejně jako investiční náklady na strojové vybavení, v této oblasti lze využívat fondy Evropské unie. „Katastrofální nedostatek peněz ovšem panuje u stavebních investic, na celém území České republiky probíhají pouze dvě stavební akce, z toho jedna ve Frymburku u Lipenské přehrady,“ řek Jiří Zimola.

Nejvyšší zástupci profesionálních hasičů diskutovali s hejtmanem také o spolupráci s jednotkami hasičů dobrovolných. „Vláda vyčlenila po povodních dvě stě milionů korun pro jednotky sborů dobrovolných hasičů, z toho čtyřicet  milionů pro přímou pomoc u velké vody. Zbylých sto šedesát milionů bude rozděleno po krajích zasažených povodněmi. Část z těchto peněz půjde i do jižních Čech a na zářijovém krajském zastupitelstvu rozhodneme o jejich rozdělení pro naše dobrovolné hasiče tak, aby je mohli proinvestovat do konce roku“, uzavřel Jiří Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…