Hemerle (Svobodní): Zákony ani regulace nikdy nedokáží nahradit morálku

20.10.2013 15:30

Všimli jste si také, jak vždy před volbami vytáhnou média a politici téma korupce a rozkrádání veřejných financí?

Hemerle (Svobodní): Zákony ani regulace nikdy nedokáží nahradit morálku
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Uchopí toto téma jako svůj kyj a mlátí s ním okolo sebe jako zběsilí, hlava nehlava.  Pokud jste měli možnost sledovat včerejší předvolební debatu, jistě mi dáte za pravdu, že nad některými návrhy zůstává rozum stát. Nad jinými má občan pocit, že na každém náměstí brzy vyrostou gilotiny.

Jako lídr Svobodných v Plzeňském kraji chodím do debat a poskytuji rozhovory, kde se to dotazy na řešení problémů korupce jen hemží. Má odpověď bývá vždy podobná. Tvrdím, že se, a to nejen zde, snažíme řešit následek a ne příčinu. Na prvním místě je nutné snížit míru přerozdělování, kdy zcela logicky instituce nebo úředník, kteří rozhodují o směrování prostředků, budou vždy muset čelit snaze o korumpování. Na místě druhém, je nutné zmenšit balík přerozdělovaných peněz, a tím zmenšit i míru korupce.  Představa, že bychom ji někdy zcela vymýtili, je chybná.

Nicméně včera jsem dostal zajímavý email, od nejmenovaného projektu, kde jsem byl požádán o odpověď na otázku korupce. Současně mne odesílatel dal na výběr ze tří možností a rovnou mi naznačil, které dvě jsou pro něj nepřijatelné, a dokonce mi pohrozil, co se stane, pokud odpovím jinak, než si přeje a jaké to bude mít na mne dopady. Taková obdoba hlasování o Lisabonské smlouvě, vyberte si, ale pokud si vyberete špatně, poučíme Vás a dáme Vám šanci vybrat si dobře.

Otázka zněla, co odpovím, pokud mi někdo nabídne úplatek. Nabízené odpovědi byly:  a) přijmu, b)odmítnu a za c) si dovolím přesnou citaci: „nabídku si vyslechnu, poté neprodleně tajně ohlásím policii a budu spolupracovat s policií na získání dostatečných důkazů ke stíhání pachatele“.  Hned pod nabídkou jsem byl upozorněn, že pokud zvolím odpověď b), opět cituji: “ takovou odpověď považujeme za tzv. „ladění ceny“ odpovědí b) dáváte pouze jasně najevo, že učiněná nabídka není dostatečná.

Pisatel emailu prokázal až nevídanou formu demokracie a morální integrity. Chápu, že udavačství má v naší zemi tradici, ale oslavovat jej opravdu nehodlám.

Jsem přesvědčený, že žádný zákon nenahradí morálku. V naší zemi se nám nebude žít lépe s „dokonalým zákonem“ či „propracovanou regulací“, ale s lepší morálkou. A tak, zatímco zákon lze předložit a schválit velice rychle, morálku lze napravit velmi pomalu a nesnadno. Snaha vše vyřešit zákony a regulacemi, vede k tomu, že je naše legislativa doslova zaplavena zákony.  Pokud si lidé budou vysvětlovat současný stav tak, že mohou vše, co jim zákon nezakazuje, dostaneme se někam, kde bychom rozhodně být nechtěli.

Věřím, že většina z nás nejezdí  100km/h přes obec ze strachu před radarem, ale prostě proto, že nechtějí nikoho zabít. Věřím, že většina z nás nekrade a neloupí ne z obavy, že jim zato hrozí trest ze zákona, ale proto, že tak byli vychováni. Správnou morálku a etiku, nelze předepsat či „implantovat“ zákonem či usnesením mocných. Je třeba ji získat výchovou a mít ty správné vzory. Je žádoucí, aby společnost oslavovala kladné a skutečné hrdiny a osobnosti a ne bezduché celebrity a pochybné vůdce s minulostí v StB.

Zrušme, prosím, svět dotací, nerovných daní, selektivních výhod. Více než nastartování ekonomiky nám přinese devastaci morálky. Nenechávejte se nachytat na tváře a hesla v kampani. Studujte pečlivě programy stran, které se uchází o vaše hlasy.

Program Strany svobodných občanů je racionální, nepodporuje vybranou skupinu obyvatel a je postaven na úctě ke svobodě člověka a jeho právu vybrat si vždy z více možností.

Jiří Hemerle, lídr Svobodných v Plzeňském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.