Hnyková (Úsvit): Budou mít sociální zařízení peníze na provoz?

27.12.2013 7:38

Zítra během projednávání státního rozpočtu na rok 2014 budou poslanci hlasovat o mém pozměňovacím návrhu. Jeho cílem je přidat peníze sociálním zařízením, aby nemusely řešit existenční problémy a propouštět své zaměstnance.

Hnyková (Úsvit): Budou mít sociální zařízení peníze na provoz?
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Sociální služby jsou v naší republice dlouhodobě podhodnocené. Od roku 2010 snižuje každoročně stát dotace na jejich provoz. Z tohoto důvodu již mnoho zařízení zkrachovalo a ty, které zatím přežily, musí propouštět zaměstnance a omezovat péči o klienty. Strojíme tak mezi dvěma mlýnskými kameny. Z jedné strany jsou tlaky na úsporu financí a „zefektivnění“ péče, z druhé strany přicházejí neustále zpřísňující kritéria na provoz zařízení za účelem zkvalitnění péče.

A co teprve samotní pracovníci v sociálních službách! Jsou nejhůře odměňovanou skupinou pracovníků veřejné správy.  Jejich výdělky jsou hluboko pod národním průměrem. Přitom se po nich požaduje vysoce odborný přístup v péči o klienty, trestní bezúhonnost, další vzdělávání…! Je hanebné, že lidé, kteří se starají o důstojný život ostatních, musí sami žít na pokraji chudoby!

Z těchto důvodů jsem v pondělí podala pozměňovací návrh k rozpočtu pro rok 2014, ve kterém navrhuji zvýšení dotací pro sociální služby o dvě celé čtyři miliardy. Můj návrh počítá i s penězi pro sociální pracovníky, aby konečně došlo i na zvýšení jejich platů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…