Hojda (KSČM): Kontrolní činnost Ministerstva dopravy je nedostatečná

22.07.2013 8:18

Vyjádření stínového ministra dopravy KSČM a poslance PČR Pavla Hojdy k dálnici D1.

Hojda (KSČM):  Kontrolní činnost Ministerstva dopravy je nedostatečná
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Chybné výběrové řízení na dodavatele a nedostatečný geologický průzkum – v tom spatřuje stínový ministr dopravy KSČM a poslance PČR Pavel Hojda příčiny toho, proč firma OHL ŽS dnes odmítá bez navýšení ceny stavby pokračovat v opravě dálnice D1.

„Vybrala se firma s nejnižší cenou a nikoho už nezajímalo, co nabízí. Nikdo od ní nepožadoval seriózní záruku, že se v průběhu stavebních prací nedostane do finančních potíží a nikdo se neptal, jak je ze strany Ředitelství silnic a dálnic připravena samotná stavba,“ upřesňuje Hojda. Stínový ministr dopravy označil tyto neodborné a povrchní geologické průzkumy za obecný problém. „Důsledkem pak je, že dodavatel uplatňuje vícenáklady, které zatěžují státní pokladnu. Mnohdy se jedná i o 30 – 40 procent z ceny stavby. Dochází k prodražování a prodlužování staveb, odčerpávají se finanční prostředky státu, které by se daly využít na další dopravní stavby“, vysvětluje poslanec a varuje před dalším nebezpečím: „Může nastat problém i s Evropskou komisí, která zřejmě (podobně jako v případě dálnice D8 – nedostatečná příprava stavby, soudní pře apod.) znovu odmítne proplatit prostředky z Operačního programu 1.“ Podle Hojdy jsou připraveny stavby, které by ze zmíněného programu bylo možné financovat, bohužel se však nerealizují. „Například mohu uvést výstavbu části rychlostní silnice R6 Bošov-Lubenec (trasa propojující Karlovy Vary a Prahu), kterou bývalý ministr dopravy Bárta zastavil jako nevhodnou a nepotřebnou. Studie ekonomické proveditelnosti však ukázala, že tato stavba je ekonomicky návratná a pro Karlovarský kraj, jenž nemá dobré silniční spojení s Prahou a českou dálniční sítí, nesmírně důležitá.“ Pavel Hojda vidí hlavní problém tohoto neutěšeného stavu v nedostatečné kontrolní činnosti ze strany ministerstva dopravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…