Hojda (KSČM): NKÚ neodhalil nic nového

05.08.2013 18:53

Vyjádření Pavla Hojdy, poslance, místopředsedy Hospodářského výboru PS PČR a stínového ministra dopravy KSČM, ke zprávě NKÚ o předražených stavbách silniční sítě v ČR.

Hojda (KSČM): NKÚ neodhalil nic nového
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

NKÚ jenom potvrdil to, na co upozorňujeme již několik let. Předražování zakázek z důvodů nedostatečně provedeného geologického průzkumu a následných nutných změn projektů. Nekřesťanské ceny za vykupované soukromé, ale i obecní pozemky. Zmanipulovaná výběrová řízení tak, aby vyhrála dohodnutá firma, samozřejmě zpravidla s nejvyšší cenou (protože musela zajistit určité odstupné firmám, které nezvítězily - buďto finanční nebo zajištěním předražených subdodávek). To vše nám nyní potvrzuje NKÚ – ale neodhaluje tím nic nového.

Každoročně při projednávání výroční zprávy SFDI a plánu financování dopravní infrastruktury na další rok na tento stav věcí nejen my, poslanci KSČM, upozorňujeme. Přestože tento stav trvá dlouhé roky, žádná vláda ani sněmovna s ním nedokázaly nic udělat!

Na druhou stranu je ovšem třeba dodat, že nálezy NKÚ jsou v některých případech i tzv. "poplatkem nebo úlitbou" za "demokratický průběh územního řízení“. To co bylo projednáno a schváleno v územním řízení před 15 nebo 20 i 30 lety v současné době již neplatí. Nicméně na základě protestů určitých nátlakových skupin (různé aktivity pro ochranu životního prostředí, skupiny občanů, kteří si postavili vilky právě v blízkosti míst, kde je dlouhodobě plánovaný obchvat nebo rychlostní komunikace) dochází k dalším vynuceným změnám a vícenákladům.

Zářným příkladem je R35. Ještě výraznějším a pro ČR dražším je D8, která právě na základě protestů nátlakových skupin musela být úplně vyjmuta z financování OPD 1, tedy z evropských zdrojů na obnovu dopravní infrastruktury. Bohužel musím konstatovat, že NKÚ kritizuje i postupy a předražování, které prostě i z důvodu platné legislativy nebylo možné investorem měnit. Je to právě citovaný výkup pozemků, změny územního plánu, protesty nátlakových skupin apod.

Pavel Hojda, poslanec a místopředseda Hospodářského výboru PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…