Homola (SsČR): Zvolení Petra Bajera předsedou strany je dobrou zprávou

11.12.2013 15:29

5. republikový sněm SsČR očima Petra Homoly.

Homola (SsČR): Zvolení Petra Bajera předsedou strany je dobrou zprávou
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Pro mne, jako člena SsČR se na sněmu přihodilo mnoho zajímavých a podle mého mínění i velmi důležitých věcí. Jako první bych uvedl, že pořadatelská krajská organizace to měla vymyšleno velmi dobře : přiměřené parkoviště, recepce, evidence delegátů, dostatek místa i pro kuloární vyjednávání. Jak...o krajská specialita nechyběl pochopitelně ani perník s logem SsČR. Za to patří pořadatelům poděkování.

Od těchto sentimentů však rychle došlo k pracovní náplni sněmu. Nutno podotknout, že předseda strany Rostislav Senjuk na svou funkci ihned po volbách rezignoval. Pro mnohé to byl jistě přirozený krok. Já se řadím k těm, kteří v politice ctí jisté zásady. Jednou z důležitých zásad je rezignace na svou funkci v případě, že strana ve volbách neobstojí. Na druhou stranu je nejen slušné uvést, že to byl právě on a ostatní členové vedení strany, kdo pomyslný prapor pozvedli a stranu založili. Tento punc jim již nikdo nikdy takříkajíc "neodpáře". Za toto jim všem patří poděkování. Poděkování jim také patří bezesporu i za to, že všichni ve straně zůstávají a chtějí se podílet na práci dále.

Po volbách orgánů sněmu došlo rychle na volbu nového předsedy.

Několik týdnů před sněmem ohlásil svou kandidaturu na předsedu strany Petr Bajer - místopředseda strany a předseda krajské rady Pardubického kraje. Po povolební frustraci z nízkého volebního zisku, to byla pro mě dobrá zpráva. Osobně jsem kandidaturu Petra Bajera přivítal, poněvadž je ve straně dostatečně dlouho a hlavně, je představitelem naší nejpočetnější krajské organizace. Je také příznivcem silné krajské autonomie, ale současně je dostatečně tvrdý vyjednavač na to, aby se s touto silou krajů uměl dobře vypořádávat. Jeho sebevědomí má totiž zcela reálný základ. Volba proběhla jednoznačně : Petr Bajer se stal předsedou strany. Jeho zvolení tak dává všem členům naději, že strana půjde cestou budování silné členské základny a silných odborných týmů.

Po volbě předsedy následovala volba 1. místopředsedy, což je podle stanov po předsedovi druhý statutární zástupce SsČR. Ve volbě na první pokus a na návrh nového předsedy obstál Dobroslav Bořík z Plzeňského kraje. Jedná se o úspěšného podnikatele na Plzeňsku a skalního člena naší strany. Ve straně bude mít na starosti především financování strany.

Po volbách 33 členů rozšířeného předsednictva následovala pro ostatní delegáty přestávka na oběd, kterou rozšířené předsednictvo věnovalo volbě dvou řadových místopředsedů strany a pět řadových členů předsednictva. Hlasování o těchto 7 vrcholných představitelů strany proběhlo celkem hladce. Navrženo bylo 10 kandidátů. 

Za řadové místopředsedy byli zvoleni :

Petr Thaisz ze Zlínského kraje
Bedřich Danda z Prahy.

Za řadové členy předsednictva zvoleni byli:

Štefan Drozd z Ústeckého kraje
Ivana Snítilová z Pardubického kraje
Jiří Rejmon z Prahy
Milan Slepčík z Pardubického kraje
Jiří Jindra z Plzeňského kraje.

Sněm pak zvolil předsedu a členy Kontrolní a revizní komise :

Bedřich Suldovský z Ústeckého kraje (předseda)
Jan Baránek z Jihomoravského kraje
Petr Slepčík z Karlovarského kraje

Po hlasování o změnách stanov (snížil se třeba členský příspěvek z 1 000 Kč na 600 Kč ročně) promluvili hosté sněmu. Poté měl svůj projev nově zvolení předseda Petr Bajer. Mluvil z patra, což oceňuji. Mluvil zcela jasně o tom, co chce dělat a co naopak dělat nechce. Mluvil o komunálních volbách a hlavně o celkové strategii strany. Mluvil také o spolupráci s ostatními politickými subjekty a o práci našich expertních týmů, které můžeme dobře zužitkovat. Myslím, že mu všichni dobře rozuměli. Za svůj projev sklidil optimistický potlesk. Po projevu předsedy následovala diskuze delegátů.

Z průběhu sněmu i z diskuze delegátů vyplynulo podle mého mínění toto :

Na sněm přijela drtivá většina delegátů z celé ČR. Volební výsledek v posledních volbách nebyl dobrý, ale příčiny jsou všem nadmíru jasné. Volby vedení strany prokázaly, že jsme schopni se domluvit a že jsme připraveni dále stranu rozvíjet. Nově zvolené vedení má drtivou podporu členské základny. Do čela

strany byli totiž zvoleni ti, kteří mají hmatatelné výsledky. Dobrý kurz strany je tak dán.

A jak s tímto silným mandátem nové vedení naloží ? Věřím, že přesně tak, jak se dosud popravdě nedělo : Kvalitní práce expertních týmů a stejně kvalitní prezentace strany. K tomu jsem ochoten přispět v rámci svým možností i já. Mou podporu mají.

Petr Homola
předseda Krajské rady SsČR v Ústeckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaromír Tasáry - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…