Horák (LEV 21): Vlastenectví

20.09.2013 14:55

Zajímavý pojem, že? Každý z nás si pod ním představí něco jiného. Bohužel, valná většina zejména mladých lidí jej spojuje jenom se sportem. Jsou ochotni zabalit se do českých vlajek a s pivem v ruce a odhodláním v očích fandit až do ochraptění našim reprezentantům. Mají-li ovšem úspěchy. Nemají-li úspěchy, neštěkne po nich ani pes, žádné projevy vlastenectví (spíš hurávlastenectví) se nekonají, maximálně zazní pár ošklivých slov.

Horák (LEV 21): Vlastenectví
Foto: NS - LEV 21
Popisek: Stínový ministr spravedlnosti NS - LEV 21 Karel Horák

Když pominu tyto „záchvaty“ lásky k vlasti, které mají jen přechodný a zhusta naprosto povrchní ráz, zjišťuji se smutkem, že vlastně žádní vlastenci nejsme. Nebo snad ano? Ruku na srdce – kdo z nás by skutečně šel se zbraní v ruce naši zemi bránit? Také se vám zdá, že se Čech v cizině za své češství stydí? Že radši mluví cizí řečí a maskuje se všelijak, aby nebyl odhalen? Že vše, co je přirozeně vlastenecké, je většinou společnosti vnímáno nesprávně jako patetické a zbytečné? Že tradičně vlastenecké symboly jsou spíše zesměšňovány? Že je „cool“ a „trendy“ adorovat spíše jiné země a národy, než vlastní?

Upřímně řešeno, nelze se divit. V cizině nemáme příliš dobrou pověst a jako národ nejsme nijak zvlášť oblíbeni. Naši politici nás příliš dobře nereprezentují, ve strukturách Evropské unie hrajeme roli nevyzpytatelného a nespolehlivého partnera, takového věcně zlobivého dítěte. Vlastenectví se v dětech vůbec nepěstuje, učitelé se tématu lásky k vlasti raději vyhýbají, aby nepřipomínali povinnou a za vlasy přitaženou vlasteneckou psoudovýchovu z dob reálného socialismu. Českou kulturu jsme zrádně vyměnili za pochybné cizí kýče, národní tradice vůbec nepřipomínáme, a když, tak jako parodii.

Žádná ze stran se však tento handicap nechystá změnit. Nikdo nepřišel s nápady, jak probudit v občanech naší země onen přirozený cit. Je to bezpochyby téma, které by měla skutečně vlastenecká strana zvednout a přijmout za své. Národní socialisté jsou a chtějí být stranou vlasteneckou. Hlásíme se k tomu, abychom nejen slovy, ale zejména činy každodenně připomínali a dokazovali, že Česká republika je bez patosu či přepjatého nacionalismu naší skutečnou vlastí. Chceme vkusně připomínat české národní tradice, historii, prosazovat české národní zájmy, podporovat české výrobky, chceme přispět k tomu, aby lidé pocity studu za svou republiku vyměnili za pocity národní hrdosti a příslušnosti k českému národu a ke své zemi.

Pojďte do toho s námi!

JUDr. Mgr. Karel Horák, stínový ministr spravedlnosti za LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…