Horák (LEV 21): První zmetek

05.08.2013 22:15

Vláda premiéra Rusnoka schválila na svém nedávném zasedání významnou novelu trestního zákoníku a zákona o výkonu trestu odnětí svobody, jejímž smyslem, zjednodušeně řečeno, je redukce typů věznic z nynějších čtyř do nových dvou.

Horák (LEV 21): První zmetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Předkladatelé si od novely slibují odlehčení soudům, které nyní rozhodují o přeřazení odsouzených osob z jednoho typu věznice do druhého a ruku v ruce s tím také snížení počtu eskort k soudním jednáním. Nově mají totiž o umístění odsouzených v rámci jedné věznice rozhodovat orgány Vězeňské služby bez možnosti soudního přezkumu. Jde, jestli se nemýlím, o první zákon z dílny nové ministryně spravedlnosti. Bohužel jde ale také o první zmetek.

Všichni, kdož alespoň trochu rozumíme vězeňství, víme, že se dlouhodobě potýká s vážnými problémy. Překračováním ubytovací kapacity počínaje a konče zcela zbytečnými omezeními v lidsky skutečně nedůstojných podmínkách vazebně stíhaných osob, které nebyly dosud odsouzeny a tudíž je třeba nahlížet na ně jako na nevinné. Všichni, kdož alespoň trochu vězeňství rozumíme, víme, že se zcela míjí účinkem penitenciární i postpenitenciární péče. Jen minimum z nás přitom věří, že trest odnětí svobody skutečně plní výchovný účel.

Připomínám to proto, že české vězeňství je zralé na zásadní reformu. Tím nemyslím „reformu“, na jaké jsme z poslední doby v našem státě zvyklí. Každé reformě musí totiž předcházet pečlivá analýza současného stavu, srovnání s mezinárodními standardy, vyslyšení hlasů z praxe s zejména pečlivá příprava legislativní. Nepotřebujeme právní předpisy, které by cosi jen flikovaly.  Nepotřebujeme právní předpisy, které jeden měsíc změní to a druhý měsíc zase ono.

Především ale potřebujeme právní předpisy kvalitní. Konkrétně v uvedeném návrhu lze odhalit kardinální lapsus. V návrhu zákona je vyloučen soudní přezkum rozhodnutí orgánů Vězeňské služby. Dovoluji si připomenout, že Vězeňská služba je správním orgánem. Každý správní orgán rozhoduje formou správních rozhodnutí. Stále platí článek 36 Listiny základních práv a svobod. Nejvyšší správní soud judikoval ve svém rozhodnutí č. 2805/2013 Sb. NSS, že k rozhodování o žalobách proti rozhodnutím Vězeňské služby je dána pravomoc soudů ve správním soudnictví. Jestliže to platí o přezkumu rozhodnutí vydaných v kázeňských řízeních, tím spíše to musí platit o rozhodnutí o přeřazování odsouzených v rámci vnitřní vězeňské diferenciace.

Jak to, že toto ministryně spravedlnosti neví? Jak pracují její úředníci? Každopádně pro novou vládu jde o moc špatný začátek a další trapas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.