Hulinský: Vládní návrh zákona o podpoře sportu významně omezí jeho rozvoj

24.06.2013 10:32

Na uplynulém zasedání Výkonného výboru Českého olympijského výboru kritizoval jeho člen a zároveň mluvčí ČSSD pro sport a mládež Petr Hulinský připravovaný vládní návrh zákona o podpoře sportu.

Hulinský: Vládní návrh zákona o podpoře sportu významně omezí jeho rozvoj
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

„Nynější dosluhující vláda ve svém programovém prohlášení slíbila, že zváží přijetí zákona o sportu a zabezpečí čerpání zdrojů z fondu EU pro oblast sportu a tělovýchovy. Sama prohlásila, že klíčovou oblastí jejího zájmu je stanovení modelu financování sportu. Místo toho můžeme číst slohové cvičení bez ladu a skladu," prohlásil Petr Hulinský.

Autoři zákona přitom podle něj nemuseli vůbec nic vymýšlet. V současné době existuje několik propracovaných modelů financování sportu. Navrhovaný zákon o sportu se pro jistotu vyhnul jakémukoliv z těchto fungujících modelů a zvolil model vlastní - grantový. „Nemám nic proti grantům, ale v našich podmínkách bychom měli chápat granty jen jako nadstavbovou formu financování. Základní, zákonem garantovanou, a tedy stabilní formou financování sportu může být jen financování z veřejných rozpočtů," tvrdí Hulinský. Pouze tato forma totiž dovoluje perspektivnější uvažování o investicích a o rozvoji technické a organizační základny sportu. Tedy to, bez čeho se jednotlivá sportovní odvětví nemohou dále rozvíjet.

Každý model financování sportu musí podle Petra Hulinského obsahovat minimálně tři základní složky. V prvé řadě je to financování ze státního rozpočtu a z rozpočtů obcí a měst. Dále je třeba vytvořit rámcové podmínky pro samofinancování sportu a možnost podpory sportu ze zdrojů v soukromé podnikatelské sféře. Třetím pilířem jsou motivační nástroje pro podporu sportu v již existujících zákonech, zejména daňových. Sem patří různé odpočitatelné položky, daňové úlevy, a podobně. Místo toho nám zákon nabízí rozbujelý administrativní nástroj pod názvem Sportovní rejstřík, který vytváří pouze potřebu nových úředníků ministerstva. Tím, že zákon váže řadu aktivit ve sportovní oblasti na subjekty, které musí být povinně zapsány v tomto rejstříku, zavádí byrokratická omezení, která mohou být pro sport životně nebezpečná.

„Nebezpečí spatřuji zejména v tom, že vláda chce zavést administrativní omezení, která znemožní využít přirozenou aktivitu nespočetného množství lidí zapálených pro sport, kteří se zrovna nechtějí nikde registrovat. Vládní návrh zákona je tedy ve svém přístupu špatný a je třeba jej od základu přepracovat," uzavírá Petr Hulinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice