Huml: Je správné volit menší zlo?

12.07.2013 20:23

Příští týden ve středu budeme hlasovat o rozpuštění sněmovny. Už teď je jasné, že 120 hlasů se nenajde. A začneme přemýšlet co dál. Rusnokova vláda si přijde říct o důvěru. Mám volit menší zlo? Řekněte mi jeden rozumný důvod, proč podpořit tuto vládu.

Huml: Je správné volit menší zlo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

V minulém článku Rusnokova vláda může být legitimní, který jsem psal bez znalosti personálního složení a programového prohlášení jsem nad legitimitou vlády uvažoval. Jediný rozumný důvod jejího jmenování (nechci vládu Petra Nečase bez Petra Nečase) je příliš, ale příliš slabý.

Jsem masírován ze všech stran, že mám volit menší zlo. Opravdu si občané této země zaslouží, abych volil zlo, byť menší? Není možné najít jiné řešení?

Pokud právě jmenovaná vláda nezíská důvěru, hrozí nám ústy svého kancléře prezident ČR, že bude jmenovat nečasovu vládu bez Nečase. Naposledy dnes v Týdnu vyšel článek Kancléř Mynář: Druhý pokus sestavit vládu dostane Němcová. Pane Mynáři, to bude Vaše odpovědnost, nikoliv ČSSD, pokud to uděláte.

Pád vlády Petra Nečase jsme nezavinili. Je to odpovědnost ODS. Racionální strany ve sněmovně by si měly uvědomit, že tato strana ztratila morální právo na předsedu vlády. Když toho není schopna ODS sama, správně jí to připomněl prezident. A jmenování ryze úřednické vlády mělo své opodstatnění. Ale ryze úřednické. Konečná podoba vlády je však všechno jiného než vláda úřednická a její složení je tristní.

Jmenovat do vlády členy ČSSD byl první úmyslný podpásový úder. Na titulních stranách novin se přestalo přemýšlet nad tím, proč krize vznikla, ale o ČSSD a jejím "štěpení". Co na tom, že ČSSD poctivě tvrdí: "toto není naše vláda a odmítáme za ní odpovědnost." Vnímám to, jako úmyslné oslabování levice.

Expremiér a ministr financí Fišer přes noc zbohatl a zaplatil své dluhy. Jeho angažmá v minulé úřednické vládě lze snadno vyhodnotit. Nečinnost ve fotovoltaice, navýšení dluhů státu, vláda bez odpovědnosti. A komu je vděčen za uhrazení své kampaně si snadno dohledáte. Jde o klíčový rezort. Pro toto menší zlo mám zvednout ruku?

Vláda jako celek na mě svým složením působí stejně jako ta minulá. Už jsem zaznamenal první arogantní výroky při odpovědích na otázky novinářů kdepak přišli pánové ke svým mnohamilionovým majetkům. Aby bylo jasno, tohle není levicová vláda, ale chce se od nás, abychom ji podpořili a tím se levicovou stane v očích veřejnosti.

Zprava slyším, že bojují za demokracii. A musím přiznat, že mne zlobí muset říct nahlas, jak mají pravdu. Politické řešení se musí najít ve Sněmovně, ne na Hradě. Proboha nejsme diktatura.

V roce 2010 proběhla kampaň vyměňte politiky. Volby byly tvrdé. Kroužkovalo se. A demokratické volby do Parlamentu dopadly neuvěřitelně, když se obměnilo neslýchané množství poslanců. A to nejsme schopni nalézt demokratické, tedy parlametní řešení? To necháme vládnout partu, která nikdy neprošla ohněm voleb, jak rád poznamenává prezident na adresu LIDEM? Každý jeden poslanec, i této strany, má větší mandát než kterýkoliv ministr. Jen si to všichni poslanci musí uvědomit. Je nejvyšší čas, možná poslední příležitost, se jako poslanci odpovědní voličům začít chovat.

Celá situace působí dojmem války mezi různými podnikatelsko-mafiánskými skupinami. Kdy jedna parta dostává na frak, stíhají se jejich guru a ta  druhá se jim vysmívá a přebírá žezlo. Na lid této země zapomiínají. Konečně Hrdlička přece napsal SMS Bendovi, že se vrací.

Pokud ČSSD podpoří vládu Rusnoka, budou prý předčasné volby. Donutíme prý ODS a TOP 09 hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Vsadil bych se, že ani náhodou. Bude vládnout do řádných voleb, za její případné chyby přebereme odpovědnost a za její případné úspěchy sklidí volební úspěch SPOZ. Proč by pravice nenechala vládnout vládu více méně pravicovou, když za ní nebude nést odpovědnost a dostane čas se vzpamatovat - rozuměj spoléhat na zapomnění církevních restitucí, zvýšení daní a průšvihů kolem CASA, PromoPro, prodeje mandátů a mnoha dalších.  

Vidím jediné demokratické řešení. Předsedou vlády jmenovat vítěze voleb v roce 2010. Ten by se měl pokusit sestavit vládu s poslaneckou podporou napříč všemi stranami. Programový cíl změna Ústavy po celonárodní diskusi, financování z Evropských fondů a dohoda na termínu voleb. Je jasné, že ČSSD nemohla přijmout nabídku na sestavení menšinové vlády v prvním pokusu. Neměla by šanci. V druhém pokusu šanci má. Po fatálním neúspěchu nedemokratického pokusu najmenovat politickou vládu jako úřednickou určitě. Pokud z Hradu uslyšíme, že v prvním pokusu nám prezident šanci chtěl dát, ale v druhém již není nárok, protože ČSSD nemá většinu, uvědomte si, že k vám nemluví demokrat. U Rusnoka to nevadilo? Musel bych pak prohlásit, že jsem se v prezidentovi těžce zmýlil.

Vyžaduje to zamyšlení a přijetí odpovědnosti za chyby u ODS, která ztratila morální právo na premiéra, sebereflexi všech lídrů parlamentních stran a jmenování odborníků, kteří mají mandát od voličů a poctivě pracují ve sněmovně nebo Senátu.  A paritní zastoupení.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Huml - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…