Husák (TOP 09): Český zákazník musí zbytečně čekat dvakrát déle na rychlý internet

27.08.2013 8:15

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nastavil v aukci volných kmitočtů pokrytí ČR rychlým mobilním internetem na 7 let. Tento požadavek je málo ambiciózní, když současné technologické možnosti dovolují síť postavit za poloviční dobu.

Husák (TOP 09): Český zákazník musí zbytečně čekat dvakrát déle na rychlý internet
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

Podle Husáka to způsobí mnohem delší zhoršení služeb zákazníkům a nepřinutí operátory rychleji zvýšit míru investic do sítí. Místo 4 let se bude stavět 7, respektive 8 roků

Ve čtvrtek 15. 8. 2013 vyhlásil ČTÚ podmínky aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání. Kmitočty by po vydražení měly sloužit pro vysokorychlostní internet 4G, který občanům a firmám měl poskytovat dosud nevídané rychlosti internetového přenosu. Podmínky aukce totiž stanovují, že Česká republika musí být pokryta rychlým internetem do sedmi let (pro nového operátora osm let) ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů „Tato rychlost výstavby je pod úrovní již současných technologických možností a 4G sítě mohou být postaveny za dobu poloviční. Místo toho, aby měli zákazníci rychlý mobilní internet již v roce 2018, budou muset čekat až do roku 2022“, sdělil Jan Husák, předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

MOJE MISE NESKONČILA. CHCI I PO VOLBÁCH V PARLAMENTU i nadále „HLÍDAT“ TELEKOMUNIKACE

Husák dlouhodobě kritizuje práci ČTÚ. „Minulé vedení expředsedy Dvořáka dokonce často nahrávalo do karet mobilním operátorům a na zákazníky kašlalo, současné vedení je výrazně lepší, ale stále málo ambiciózní “, řekl Husák. Podle Husáka musí být ČTÚ i v budoucnu „hlídáno“ odborným sněmovním podvýborem pro ICT. Po prosazení novely zákona, která odstranila ty nejhorší nekalé praktiky operátorů, začal Husák pro podvýbor připravovat nový „balíček proti nekalým praktikám operátorů č. 2“. „Od ledna 2014 už operátoři nesmí jen tak automaticky prodlužovat smlouvy nebo dávat nesmyslně velké pokuty za předčasné ukončení smlouvy. Ale bohužel existují ještě další nešvary operátorů. Ty chci novou novelou v roce 2014 zcela vymýtit,“ popsal Husák. Podle Husáka je nutné například regulovat, aby telefonní hovory na draze zpoplatněná čísla začínající 900 měly před započetím samotného hovoru povinnou hlášku o výši tarifu za normální běžnou cenu a až po poučení a přepojení by začal drahý tarif. „Mnozí lidé v nouzi si volají na tato čísla například o peněžní půjčku a aniž to tuší, samotný hovor je může vyjít až na tisíce korun a padnou ještě do větších dluhů a problémů,“ vysvětlil Husák jeden z bodů z připravované novely zákona.

Jan Husák
poslanec TOP 09, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové
předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Husák - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.