Hýsek: ANO má 5 procent preferencí. A to je teprve začátek

22.08.2013 6:27

Hnutí ANO má reálnou šanci prolomit hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Naznačují to výsledky pondělního průzkumu agentury ppm factum, jejíž volební model přiřknul hnutí 5 procent preferencí.

Hýsek: ANO má 5 procent preferencí. A to je teprve začátek
Foto: red
Popisek: ANO 2011

"Zásluhu na tom má zřejmě fakt, že jsme jako první vyšli s billboardovou kampaní a zároveň jsme představili nové tváře hnutí, Martina Stropnického, Martina Komárka a Jiřího Zlatušku," konstatuje k výsledkům průzkumu 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

„Nárůst preferencí hnutí ANO je pravděpodobně spojen s nárůstem aktivit tohoto hnutí (billboardová kampaň, mediální zájem o hnutí, aktivita na sociálních sítích),“ uvádí v tiskové zprávě agentura ppm factum, která data zpracovávala právě pro hnutí ANO.

Pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do Poslanecké sněmovny podle agentury nyní dosáhlo nebo překročilo celkem šest politických subjektů. Všechny stávající strany, jež mají zastoupení ve sněmovně (ČSSD, TOP 09, KSČM a ODS), ale od červnového výzkumu znatelně oslabily a mírně klesly i preference SPOZ.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny by zvítězila ČSSD se ziskem 21 %, druhá TOP 09 by získala 10 %, třetí by skončila KSČM s 9 % a čtvrtá ODS s historicky nejnižšími preferencemi ve své historii, které aktuálně činí 6 %. Jen o jedno procento méně než ODS by podle volebního modelu ppm factum získaly hnutí ANO a strana SPOZ, které by shodně volilo 5 % voličů.

Dotazování proběhlo ve dnech 12. 8. 2013 - 16. 8. 2013 na reprezentativním vzorku 1002 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Čtvrtina voličů podle ppm factum zatím neví, komu dá v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny hlas. Vlaná většina respondentů (83 %) je ale přesvědčena, že by nové strany a hnutí měly ve volbách dostat šanci.

Hnutí ANO v současné době dál sestavuje kandidátky do všech krajů a chystá se na setkávání s voliči. Předseda hnutí Andrej Babiš vyrazí s dalšími osobnostmi ANO nejprve do Plzeňského kraje, a to 9. září. Ještě předtím budou na tiskové konferenci představeny osobnosti a další atributy kampaně.

Více o průzkumu ppm factum najdete ZDE: http://www.factum.cz/536_podpora-neparlamentnich-stran-sili

Vlastní realizaci, sběr dat a vyhodnocení výsledků kompletně provedlo ppm factum research a garantuje tak správnost a nezávislost zjištění.

MUDr. Jan Hýsek

  • DOMA
  • EET je zjevně zbytečný zákon. Proč ho MFČR tak moc chce?
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hýsek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.