Ivan Štern: Nekamenujte Národní banku

20.11.2013 18:05

Česká národní banka se patrně chystá na další útok na korunu a hodlá ji oslabit ze 27 na 28 korun za euro. Vyslouží si tak další vlnu kritiky, jako si ji vysloužila za krok předchozí. Stále více se mi ale vnucuje otázka, zda kritika je na místě. Zda se Národní banka nestala obětním beránkem za někoho jiného.

Ivan Štern: Nekamenujte Národní banku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Na krocích banky je zřejmá jedna skutečnost: Z hlediska ekonomické teorie, lhostejno, jakého ekonomické směru zastánci jste, její kroky jsou správné, pokud dospěla k závěru, že hrozí deflační spirála, tedy opakovaný pokles ochoty lidí nakupovat, způsobený nejen jejich šetrností, ale také sociální situací, vyvolané nárůstem nezaměstnanosti.   

Impuls, který oslabením koruny měl podnítit vzrůst spotřeby, zvýšit inflaci, ohrozit tak reálnou hodnotu úspor a přinutit střadatele, aby úspory rozpouštěli a vyměňovali je na trhu za něco v dané chvíli trvanlivějšího, byl nejspíš nezbytný. Nepochybně měl vyvolat multiplikační efekt, tedy něco podobného, co způsobuje kámen hozený doprostřed rybníku na jeho hladině.  

Kritici kroků banky nyní škodolibě poukazují na fakt, že se vzdor vynucenému pohybu koruny v neprospěch eura úspory českých střadatelů nepohnuly. Pravicoví kritici, aby si nezadali se svými ideologickými východisky, jsou jaksi neurčití. Levicoví kritici poukazují na skutečnost, že o úsporách lze mluvit především u lidí vyšší střední třídy či u lidí bohatých, rozhodně však ne u lidí, kteří žijí od výplaty k výplatě. A protože jde bance o to, aby se úspory opravdu ocitly na trhu, směňovány za zboží, přemýšlí o dalším oslabení koruny, a říká si tak o další vlnu často až posměšných komentářů.  

Je to přitom, když jsem si rozebral dosavadní kritické reakce, nespravedlivé. Jedinou podstatnou chybu, kterou jsem v opatřeních Národní banky našel, je, že kámen sice hodila doprostřed rybníku, nevšimla si však, že rybník je už nějaký čas beznadějně vypuštěný. O multiplikačním efektu lze proto sotva mluvit.  

Vezměme jen otázku nezaměstnanosti. Má-li banka v úmyslu svými kroky udržet a povzbudit zaměstnanost, dosáhne toho jen v podmínkách skutečně praktikované aktivní politiky zaměstnanosti vlády.  

Čeho jsem zatím svědky? Úřad práce, který má být pracovní agenturou a nezaměstnaným pomáhat dostat se zpět na trh práce, se proměnil jen v evidenční místo, navíc beznadějně zahlcené činnostmi, které s bojem proti nezaměstnanosti nemají nic společného. Jen kolik času minulé vlády prožvanily o práci na částečný úvazek! Z němčiny si dokonce vypůjčily odpovídající pojem „teilzeitarbeit“. Ale skutek utek!  

Až banka možná přistoupí ve snaze pomoci české ekonomice k dalšímu kroku, ptejme se především, jak dalece jí v tom sekunduje vláda – i ta nynější, údajně složená ze samých odborníků.
 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.