Jandík (ODS): Intervence ČNB očima eurorealisty – konspirativní teorie?

28.11.2013 14:47

Nebývale velký ohlas vyvolal zásah ČNB v neprospěch české měny. Tento krok nepatří mezi úplně standardní nástroje centrální banky a naposledy byl použit v roce 2002. Umělé oslabení koruny vůči euru k 27 Kč vyvolalo mnoho komentářů z řad politiků, analytiků a objevily se dokonce i konspirativní teorie.

Jandík (ODS): Intervence ČNB očima eurorealisty – konspirativní teorie?
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Ač osobně absolutně nepatřím mezi zastánce regulací a nedovolím si spekulovat, zda k tomu byly nyní ty správné důvody v ten správný čas, měli bychom si uvědomit jednu velmi důležitou až zásadní věc. Zaplať pánubohu, že podobné kompetence ČNB má, a že může řídit české úrokové sazby a českou inflaci. Vnímám totiž bezprecedentní tlaky na nezávislost národní banky a tlak na guvernéra Miroslava Singera. Jak si předseda ČSSD Sobotka vůbec může dovolit krok ČNB kritizovat, když je národní banka ze zákona nezávislá? Zvlášť, když není osobou s ekonomickou erudicí. Objevují se velmi nebezpečné tendence k podpoře a rychlému zavedení evropské měny, vůči které se negativně staví právě bankovní rada ČNB. Národní banka je poslední významnou institucí, kde prezident Miloš Zeman neuplatnil svůj vliv, ale hysterie poslední doby ho k tomu může svádět.

Pro pořádek si uvědomme, že kdyby Česká republika přijala evropskou společnou měnu, neměla by ČNB nadále žádné možnosti, jak lokální měnovou politikou pomáhat českému hospodářství. Naladění měnových kurzů by se i v tuzemsku řídilo potřebami zejména Německa, které ale mohou být v dlouhodobém horizontu zcela odlišné od potřeb naší ekonomiky – jižní křídlo eurozóny by mohlo vyprávět. Je chybou si myslet, že Evropská centrální banka, která je zcela ve vleku bruselských potentátů, bude lépe řídit měnovou politiku českého hospodářství. V tomto případě je to dokonce i nemožné, protože by Česko už žádnou měnovou politiku nemělo.

Jestli bych se nějakou konspirativní teorií zabýval, pak bych vnímal obviňování a ovlivňování bankovní rady z řad různých politiků, kteří o teorii měnových kurzů nevědí vůbec nic.

Roman Jandík
místostarosta města Roztoky za ODS

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Jandík - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.