Janeček (KSČM): Čína - krásná země neomezených možností a vlídných lidí

06.01.2014 18:36

Na základě pozvání Čínské vládní akademie jsem se zúčastnil intenzivního studijního pobytu v Číně.

Janeček (KSČM): Čína - krásná země neomezených možností a vlídných lidí
Foto: Pavel Janeček
Popisek: Pavel Janeček v Číně

Čínská vládní akademie patří v Číně mezi nejprestižnější vzdělávací instituce pro státní správu – ministerské a regionální úředníky a ředitele státem vlastněných firem. Tohoto semináře se zúčastnilo 13 delegátů ze zemí střední a východní Evropy. Každou zemi zastupoval výhradně jen jeden delegát. Seminář byl sponzorován zvoucí stranou a perfektně zorganizován ve spolupráci s ambasádou ČLR v ČR a zakončen certifikátem o absolvování.

Studijní pobyt se uskutečnil od 17. do 30. listopadu 2013 v Pekingu a v perspektivní provincii Šan-tung. Cílem bylo prohloubit vztahy mezi Čínou a zúčastněnými zeměmi na bázi výměny informací, obchodu, navázání politických a mediálních kontaktů. Vše bylo zorganizováno s minutovou přesností, maximální vstřícností. Mezi účastníky byli vysoce postavení státní úředníci, diplomaté, manažeři, generální ředitelé, prominentní profesoři, političtí analytici a novináři. Po úvodním slavnostním ceremoniálu jsem byl delegací jednomyslně zvolen monitorem, tedy lídrem celé evropské skupiny. Důvodem mého zvolení byla určitá znalost čínštiny a čínských reálií, vysoká aktivita, ale také skutečnost, že jsem byl z delegace jediným členem komunistické strany, kterou jsem v Číně zastupoval.

Z toho vyplývaly další povinnosti, které jsem se zavázal plnit s vysokou mírou zodpovědnosti, jichž jsem se zhostil. Nejen, že jsem pomáhal koordinátorům organizovat pobyt, mluvil jsem za naši skupinu, ale také jsem připravil a přednesl dva stěžejní projevy. První k presidentovi, vicepresidentovi a profesorům Vládní akademie v Ťi-nanu a druhý při závěrečném ceremoniálu k účastníkům semináře a představitelům Čínské vládní akademie, kde jsem za naši delegaci vše zhodnotil. Závěrečný projev považuji za nejdůležitější a myslím, že sklidil prokazatelně úspěch.

Byla zařazena krátká návštěva tradičních turistických destinací jako Velká čínská zeď, Zakázané město, Náměstí nebeského klidu atd. Ale zejména prestižní Red Opera v Pekingu s dech beroucím představením Shaolinských mnichů, tak tradičním pro čínskou kulturu. V provincii Šan-tung jsme navštívili město Qufu, kde působil Konfucius, a toto místo je považováno za jedno z nejvýznamnějších v celé Číně. Tento fakt podtrhuje to, že ve stejný den bylo navštíveno presidentem Číny. Bývalý president Hu Jintao uvedl: „Čínská vládní akademie je důležité centrum pro výchovu státních úředníků na střední a vysoké úrovni a hraje velmi důležitou roli.

Pochopili jsme, že pravicová média Čínu vidí ze svého úhlu, tedy mimo realitu. Nejen, že jsme poznali, že Čína je krásná země neomezených možností s přívětivými lidmi, velmi otevřenými se bavit o čemkoliv, velkou pohostinností, ale také jsme splnili naši misi a stali se „jednou rodinou“, tedy přáteli napořád.

Za delegaci musím říci, že kus našeho srdce zůstal v Číně a kus Číny nám zůstane v srdci napořád. Postupné odstraňování dezinformací, kterými nás západní média dnes a denně zahlcují a překrucují čínskou realitu, je nutné. Měli jsme možnost vše poznat na vlastní oči a toho si velice vážíme.

Pavel JANEČEK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Janeček

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…