Janeček (O.K. strana): Rušením poplatků utrpí všichni – lékaři i pacienti

01.01.2014 18:41

Občanská konzervativní strana je rozhořčena přístupem vznikající koalice k poplatkům u lékaře.

Janeček (O.K. strana): Rušením poplatků utrpí všichni – lékaři i pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Levicově-populistické účelové uskupení ČSSD, ANO a KDU-ČSL doposud nepřistoupilo k tomu, aby zavedlo novou (zřejmě nižší) platbu za den v nemocnici, když stokorunový poplatek od 1. ledna 2014 zrušil Ústavní soud. Navíc jsou však stále častěji a hlasitěji slyšet slova o tom, že je třeba zrušit i regulační poplatek 30 Kč za návštěvu lékaře či za recept v lékárně.

Občanská konzervativní strana je přesvědčena, že budoucí koalice tím pokračuje v nesystémových krocích, ohrožujících fungování zdravotní sítě v České republice.

Výpadek příjmů z těchto poplatků má podle kvalifikovaných odhadů vyjít na 5 miliard korun za rok. Nebude-li tato ztráta zdravotnickým zařízením refundována (nikdo přitom neřekl kým a z jakých peněz by mohla či měla být), může vést k likvidaci či výraznému omezení provozu nemocnic a soukromých praxí.

V důsledku může zrušení poplatků znamenat, že pacient ušetří pár korun za návštěvu u lékaře, ale bude k němu třeba muset jezdit mnohem dále, protože odborník v jeho městě či vesnici podlehne ekonomickému tlaku a zavře krám. Analogicky lze očekávat prodloužení čekacích dob a zhoršení místní i časové dostupnosti péče obecně.

Tým zdravotnických expertů vedených MUDr. Veronikou Vaštovou (Občanská konzervativní strana) požaduje opětovné zavedení platby za pobyt v nemocnici, a to s výjimkou osob do 18 let a nad 65 let věku. Poskytování hotelových služeb, jako je ubytování a strava, nemají nic společného se zdravotnictvím. Zrušení poplatku povede jen ke zneužívání lůžek a zastaví se modernizace nemocnic. Nesmí být levnější pobyt v nemocnici než pobyt v domácím prostředí.

Diskusi je možno vést pouze o tom, zda by se platit nemělo jen za prvních 30 dní hospitalizace. Ve skutečnosti ale tento „ochranný limit“ již do jisté míry existuje díky tomu, že veškeré poplatky nad 5 tisíc korun (u osob do 18 a nad 65 let věku do 2,5 tisíce korun) se lidem už teď vracejí.

Zrušení poplatků by podle nás bylo možné pouze tehdy, kdyby se zásadně změnil systém financování zdravotnictví. Za stávající praxe je to ovšem tak, že populistické sliby koalice buď povedou ke zhoršení péče, nebo je zaplatí lékaři a nemocnice ze svých rozpočtů.

Pro případnou změnu systému financování zdravotní péče považujeme za zásadní následující body:

• Jasné oddělení standardů, jejichž úhradu musí mít každý občan garantovanou z veřejného zdravotního pojištění, od nadstandardů, za které si budou zájemci platit sami.

• Zavedení možnosti komerčního zdravotního připojištění, které by se vztahovalo na úhradu nadstandardní péče.

• Omezení tzv. „pacientské turistiky“, kdy pacient obchází lékaře, aby si ověřil diagnózu či vymohl péči, která bude lépe vyhovovat jeho laickému názoru. Každý by měl mít právo pouze na dvě hrazená totožná vyšetření (viz zákonné právo na druhý názor), další identická vyšetření by si měl hradit sám.

• Indikace lázeňské péče jen tehdy, je-li skutečně nezbytně nutná ze zdravotních důvodů. Není možné posílat lidi do lázní proto, aby lázně nezkrachovaly. Případné problémy se zaměstnaností v dotčených regionech musí být řešeny z rozpočtu jiných resortů, než je resort zdravotnictví.

• Optimalizace sítě zdravotnických zařízení do podoby, kterou si při stávajícím fungování ekonomiky může ČR dovolit. Zároveň zohlednit to, že lidé jsou výrazně mobilnější než ještě před patnácti dvaceti lety a není tedy nutné, aby ordinace byla v každé vsi a nemocnice v každém větším městě.

• Odměňování lékařů a dalšího zdravotnického personálu nastavit na tržní podmínky – není možné, aby jedna profesní skupina vydírala zbytek společnosti požadavkem “evropských příjmů”, není-li výkonost a efektivita české ekonomiky (zdravotnictví nevyjímaje) srovnatelná s výkonností a efektivitou “evropskou”.

• Snížení počtu státem ovládaných zdravotních pojišťoven ze tří (VZP, ZP MV a VoZP) na jednu. Ušetří se tak nemalé provozní náklady a zpřehlední se tím smluvní politika vůči drtivé většině zdravotnických zařízení.

Bez toho, aby byly v Česku zavedeny výše uvedené (a mnohé další změny), zůstane naše zdravotnictví nadále jedním z nejzřetelnějších pozůstatků socialismu, kdy jsou lidé udržováni ve lži, že „každý má zdarma nárok na všechno“, a že je možné ignorovat ekonomickou realitu. Takový stav je pro Občanskou konzervativní stranu nepřijatelný.

Jiří Janeček, předseda OK strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janeček

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…