Janeček (ODS): Nenechme ODS zemřít v rukách diletantů

22.08.2013 8:23

Odkud začít? Současná situace ODS je tak nepřeberný souhrn všemožných průšvihů, chyb a bezmála sebevražedných politických kroků, že se zdá až nemožné probrat je všechny v jednom článku. A ještě k tomu navrhnout alespoň základní východiska z uvedeného marasmu.

Janeček (ODS): Nenechme ODS zemřít v rukách diletantů
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janeček

Začněme tedy třeba od toho, co je sice spíše důsledkem než příčinou, ale samo o sobě to dostatečně ilustruje zoufalost nynějšího postavení kdysi nejsilnější strany v Česku. Společnost ppm factum zveřejnila průzkum, podle kterého s někdejším lídrem pravice sympatizuje 6 % voličů. Není proto vyloučené, že pro ODS nebude úspěchem v blížících se volbách dvouciferný výsledek, ale už samo překročení pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny!

Kde jsou příčiny toho, že naší straně hrozí nejen odchod do opozice, ale také poprvé za dobu její existence odchod ze Sněmovny? Někdo je bude hledat v nejrůznějších spiknutích, jiný v zaujatosti médií a ještě další třeba v nekalých kejklích našich politických konkurentů. Skutečnost je však jinde.

Příčiny tragické situace spočívají jen a pouze v tom, že se vedení strany zaměřilo na pochybné hledání „čistých“ a vymítání „nečistých“, namísto aby všemi demokratickými prostředky usilovalo o vnitrostranický souboj idejí a udržovalo ODS v pravé části politického spektra. Na těchto základech byla kdysi ODS Václavem Klausem a jeho kolegy stvořena a jen v té podobě má také šanci udržet se mezi významnými politickými subjekty v zemi.

Nynější vedení strany (a bohužel už nejen to celorepublikové) dělá vše pro to, aby ODS padla co nejhlouběji. Jak je možné, že po pádu premiéra a stranického předsedy a s předčasnými volbami za dveřmi ještě nebyl svolán kongres? Jak je možné, že místní a oblastní sněmy ještě nehledají ze svých řad tváře na kandidátky? ODS je plná kvalitních a perspektivních lidí, kteří  mohou ODS pomoci. Bohužel současné neschopné vedení potlačuje demokratické principy při sestavování kandidátek a pokusí se znovu dostat na přední místa kandidátek. Pravidla přijatá VR  tomu tak nasvědčují. VR nemusí respektovat nazor členské základny a sestaví kandidátku z lidí, kteří zklamali a měli dávno již odejít.

Ale opravdu je ještě ODS konzervativní stranou? A opravdu se v ní ještě uplatňují demokratické postupy a dodržují vlastní stanovy? Jak to, že výkonná rada, aniž by znala názor členské základny, vybrala jako hlavního volebního lídra Miroslavu Němcovou? To jsou předsedové regionů a oblastí tak zaměstnáni vylučováním nepohodlných lidí a rušením celých oblastních sdružení, že nemají čas zeptat se svých členů, co si o tom všem myslí?

Jak můžeme do čela kandidátky dát dát politika, který ve svém obvodě nikdy nevyhrál volby.

Jak to, že vedení pražské ODS, které ztratilo radnici a jehož část čelí obvinění kvůli aféře s Opencard, ještě nerezignovalo? Když se objevily pochybné odposlechy Pavla Béma, neváhal a přerušil své členství, aby nepoškozoval stranu. A to přesto, že nikdy nebyl z ničeho obviněn. Kdy najde tolik slušnosti i trestně stíhaný primátor Bohuslav Svoboda? Kdy se ve straně, která se označuje jako konzervativní, přestane měřit dvojím metrem?

Pravá frakce ODS je vzhledem ke všemu výše uvedenému přesvědčena, že strana pod současným vedením nemůže zvrátit klesající trend preferencí a míří k bezprecedentnímu volebnímu debaklu. Aby bylo vůbec možné uvažovat o zlepšení situace, je nutné udělat následující kroky:

1. Výkonná rada i Grémium ODS musí neprodleně odstoupit. Je smutné, že po tom všem, co má ODS v uplynulých týdnech a měsících za sebou, to členové těchto dvou nejvyšších stranických orgánů už dávno neudělali.

2. Musíme si zvolit nového předsedu. Jsme hrdá pravicová strana, která musí mít své silné vůdce!!!

3. Bezodkladně musí být svolán ideový kongres ODS, který by měl jasně říci, zda má strana pokračovat v cestě do středolevého proudu (což podle Pravé frakce znamená de facto konec ODS), nebo se má znovu vydat doprava. A to nejen proklamativně, ale i skutečnými kroky.

4. ODS se musí co nejdříve omluvit svým voličům za to, že hodila za hlavu někdejší předvolební sliby (nezvyšování daní, podpora podnikání, omezení byrokracie atd.)

5.  Tváře  na kandidátky ODS musí vzejít z návrhů místních a oblastních sněmů, přičemž by neměli být opomenuti úspěšní komunální politici, úspěšní starostové a další, kdo už v minulosti dokázali vyhrávat straně volby. Nehledejme jinde než v našich řadách a buďme hrdi na to, že jsme členové ODS!! To současné vedení, které se chce za každou cenu udržet u vesla udělala z úspěšných politiků, kteří opravdu pracují, lidi z pochybnou pověstí. Prostě se jich bojí, že je nahradí!

6. Co nejrychleji musí být přijata základní ideová východiska pro tvorbu volebního programu, vycházející z Poděbradských artikul. Jak již Pravá frakce opakovaně připomněla, jde o nedotknutelnost soukromí, levný stát, podporu středního podnikání, ale v neposlední řadě také razantní omezení zneužívání sociálních dávek. Situace v řadě měst v Česku ukazuje, že lidé už mají dost neustálého zvýhodňování nepřizpůsobivých obyvatel. Pokud tento problém nebudou řešit politici, hrozí stále větší sociální nepokoje.

7. Musíme se jasně vymezit a zaměřit na pravicového voliče a sestavit takový program, který je osloví

Jen tehdy, pokud konečně sebereme odvahu a začneme znovu prosazovat pravicovou politiku se vším všudy, máme šanci neskončit v politickém zapomnění. Je iluzorní domnívat se, že pravice vystačí v nadcházejících volbách s tím, že se bude snažit vyvolat v lidech strach z prezidenta Miloše Zemana a z politického stylu, který zosobňuje.  Kdyby ODS neopustila konzervativní pravicový proud, tak by nikdy nedošlo ke změně ústavy a k přímé volbě prezidenta. Toto byla další chyba a pokus o populismus a získání voličů z jiného spektra než pravicového.

Není to Miloš Zeman, kdo může za nynější katastrofální stav pravicových stran. Prezident jen do poslední čárky a tečky využívá platnou ústavu. Je to vedení ODS, které jeho mocenským plánům vyklidilo pole, protože se raději ve velkém věnuje likvidaci názorových oponentů uvnitř strany. Pravá frakce ODS je přesvědčena, že to musí skončit. Nenechme ODS zemřít v rukách těch, kdo ji dostali až na pokraj klinické smrti!

Jiří Janeček, Pravá frakce ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janeček

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…