Janeček (ODS): Rychlokvašky jsou dobré okurky, ale špatní politici

25.08.2013 16:25

Jak by asi dopadla ve volbách strana, která by při sestavování kandidátek vydala oficiální prohlášení zhruba v následujícím znění: Jsme strana, která nemá dost vlastních kvalitních lidí. Lídry jsme se proto rozhodli posbírat klidně na ulici. Důležitá je pro nás jen a pouze jejich domnělá popularita. Je nám úplně jedno, jestli jsou členy naší strany deset let, měsíc, nebo třeba vůbec. Je nám jedno i to, že za nimi není vidět žádná politická práce a jejich názory nezná pořádně nejen nikdo z voličů, ale vlastně ani my sami. Hlavní je, aby od vás - voličů vytahali co nejvíc hlasů.

Janeček (ODS): Rychlokvašky jsou dobré okurky, ale špatní politici
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janeček

Vypadá to, že vedení ODS se rozhodlo reakci veřejnosti na takovéto předvolební přiznání vyzkoušet. To, že na jižní Moravě chtějí straničtí šéfové bez porady s členskou základnou postavit do čela kandidátky exministra školství Petra Fialu, je toho evidentním důkazem. Fiala nikdy neměl s ODS nic společného. Není ani členem strany. A při vší úctě k jeho dřívější akademické činnosti, těžko by si někdo vzpomněl třeba na tři významné věci, které udělal za dobu svého působení na ministerstvu školství. Z jakéhosi nejasného důvodu se ale špičky ODS domnívají, že by mohl fungovat jako mucholapka na voliče. Takže šup s ním na první místo volebního lístku.

Není to ale první případ, kdy se ODS rozhodla hodit za hlavu konzervativní a demokratické vnitrostranické postupy a sáhla při výběru lídrů po líbivém politickém nýmandovi. Pamatujete na poslední komunální volby v Praze? Neznámé politické názory vydávané za sympatickou neokoukanost, naprosto žádné politické zkušenosti vydávané za důkaz čistých rukou, kálení do vlastního hnízda a kritika kolegů z ODS vydávaná za program… Správně, gynekolog Bohuslav Svoboda, který si za následující zahřívání primátorského křesla vysloužil trestní stíhání v souvislosti s aférou Opencard, byl v tomto směru průkopníkem. To, že má teď tato politická rychlokvaška našlápnuto za mříže, by mohlo být jedno, kdyby ovšem neztratil pro ODS jako první primátor v historii pražskou radnici a neznechutil pravicové voliče v metropoli.

ODS se ovšem nepoučila. Znovu hodlá opakovat staré chyby, lákat voliče na nevýrazné nepolitické obličeje a čekat, čeho se od nich v případě jejich zvolení dočká.

Pravá frakce ODS je přesvědčena, že takový postup vede do záhuby! Naše strana nikdy nebyla tím, kdo by propagoval havlistickou „nepolitickou politiku“.

Jsme přesvědčeni, že politickou kariéru je třeba si odpracovat. Za zcela logický postup považujeme, aby politik začínal na komunální úrovni a teprve poté, co ukáže, co v něm je, postoupil na úroveň regionální/krajskou a následně se až ti nejlepší ucházeli o křesla v zákonodárných sborech a nejvyšších exekutivních funkcích.

Pravá frakce kategoricky odmítá, aby do čela kandidátek byli stavěni nečlenové strany, za kterými navíc nejsou vidět žádné výsledky. Kromě toho, že jde o naprosté popření hrdosti strany a pošlapání základních pravicových hodnot, jde také o plivnutí do tváře těm členům a politikům ODS, kteří dlouhodobě odvádějí vynikající práci na radnicích obcí a měst. Opakovaně jsme již vyzvali, aby kandidáti listiny byly obsazovány přednostně starosty, kteří ukázali, že mají důvěru voličů a že dokáží řídit svěřené úřady. Na tomto postupu trváme! Proč nestavět na těch, kteří ukázali, že umí vyhrávat volby i bez toho, že by se tvářili, jako kdyby vlastně neměli s ODS nic společného?

Pravá frakce ODS je přesvědčena, že politika je řemeslo, a že základním stavebním kamenem politiky jsou politické strany. Nesvěřujme proto osud ODS do rukou těch, kteří se v tomto řemesle ještě ani nevyučili. A nevybírejme si jako stavební kameny ty, pro které není ODS ani dost dobrá na to, aby se stali jejími členy! Zachovejme si hrdost a dejme důvěru těm našim lidem, kteří už na komunální úrovni dokázali, že si ji zaslouží.

Jiří Janeček 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce