Janků (ODS): Polský miliardový korupční skandál nastavuje zrcadlo situaci v Česku

03.12.2013 15:15

Naším severovýchodním sousedem otřásá největší korupční skandál od pádu komunistického režimu.

Janků (ODS): Polský miliardový korupční skandál nastavuje zrcadlo situaci v Česku
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle dosavadního vyšetřování mělo být zmanipulováno přes 100 veřejných zakázek na nákup informační techniky a softwaru v hodnotě přes 13 miliard korun. Celá kauza nabízí zajímavé paralely k Česku, kvůli nimž má cenu ji blíže sledovat.

Vyšetřování vyústilo v polovině listopadu v desítky simultánních prohlídek v kancelářích i v soukromých bytech a zadržení hlavních podezřelých, mezi kterými nechybí ředitel Centra pro státní objednávky a místopředseda statistického úřadu. Polská média spekulují, že celkově může být obviněno až 200 osob (!) jak z řad vysoce postavených úředníků, tak manažerů soukromých firem. Největší část zmanipulovaných zakázek, za více než 7 mld. Kč, souvisí s polským předsednictvím v EU. Pro srovnání: Česko při svém předsednictví mělo v kauze ProMoPro přijít o 388 milionů Kč v zakázce za 550,9 milionů korun.

Chování hlavních obviněných, jež nosili dle prokuratury „kufříky plné peněz“, připomíná naopak situaci okolo Davida Ratha. Pravděpodobně také sdíleli stejný pocit nedotknutelnosti vycházející z toho, jak dlouho celou korupční síť vytvářeli. A hlavně jak dlouho jim to procházelo. V Polsku to působí o to pikantněji, že hlavní obviněný začínal svou kariéru v Interpolu.

IT zakázky bez veřejné kontroly

V krátké době již druhý korupční skandál v Polsku související s IT zakázkami přímo vybízí ke srovnání se situací v Česku. V naší zemi se neustále píše o předražených silnicích, které tak jsou alespoň pod zpětnou kontrolou. Ovšem nákupy výpočetní techniky a softwaru nebo informačních systémů a webů neplní přední stránky novin, čímž vzniká obrovský prostor pro korupci.

Dálnici 4x či 10x nepředražíte, ale u veřejných IT zakázek k tomu dochází. Pravidelně se jedná o zbytečné nákupy a zcela nesmyslné plýtvání jako v případě zbytečného webového projektu za 140 milionů nebo předraženého tisku. Díky tomu, že oblast IT zakázek stojí mimo širší pozornost, tak nakradené peníze v klidu míří do kapes úředníků a také politických stran.

Korupci vymýtit nelze, ale lze podstatně omezit prostor pro ni. Pokud k tomu nechybí vůle. V Polsku se proto zaměřili na boj se systémovou korupcí a kromě množství obviněných odhalili tajná konta Hewlett Packard a IBM určená na úplatky. Jen dodám, že zejména IBM získává lukrativní zakázky také v Česku. Drábek (TOP09) s nimi chtěl uzavřít miliardovou smlouvu bez výběrového řízení, než mu to zakázal ÚOHS, státní pokladnu (Kalousek – TOP09) dokonce připravovaly obě zmíněné společnosti. Jenže to by se u nás muselo začít vyšetřovat místo pořádání mediálně efektních policejních manévrů.

Přístup ke korupčnímu skandálu ve Varšavě ilustruje ještě jeden významný trend. Polsko se z často podceňovaného souseda stává díky cílevědomému úsilí zemí, kterou se můžeme v mnoha ohledech nechat inspirovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky