Jirsa (ODS): Jak se nevládní organizace stávají vládními

09.01.2014 6:25

Pravděpodobně najdeme podobné příklady i v jiných regionech, ale na Šumavě jsme se s tím setkali na vlastní oči. Hnutí Duha a další nevládní organizace, placené ze státních příspěvků, organizovaly na Šumavě akce namířené proti zájmům státu, krajů a obcí. Až se obyvatelé Modravy spontánně vzbouřili a "vyhnali duháky z lesa".

Jirsa (ODS): Jak se nevládní organizace stávají vládními
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Vzpomeňme si, když na Šumavě nastoupil nový ředitel Jan Stráský, nevládní organizace spustily melu za jeho odvolání. A to byly tehdy spolufinancované nejen z rozpočtu ministerstva, ale i Národního parku. Nejen já jsem si mnohokrát kladl otázku, proč stát financuje organizace, které podrývají jeho autoritu.
 
K práci bývalého ministra Tomáše Chalupy mám výhrady, neboť nedotáhl do konce dlouho připravovaný zákon o Šumavě. Avšak i pod dojmem událostí na Šumavě, zpřísnil a omezil financování nevládních organizací z rozpočtu svého ministerstva. Současný ministr Podivínský v demisi v tomto trendu pokračoval, za což si oba vysloužili kritiku nevládních organizací.
 
Nicméně, nevládní ekologistické organizace jsou mistry v politickém a mediálním lobbingu a tak se v koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL objevil v kapitole 4.6 (Spolupráce s občanskou společností) následující odstavec: "…..vytvoříme systém, který zaručí ekonomickou nezávislost občanského sektoru v oblasti životního prostředí na změnách politické sféry.” Co si pod tímto odstavcem máme představit? No samozřejmě, navázání nevládních organizací na státní rozpočet tak, aby jakýkoli nový ministr nemohl přísun peněz přiškrtit.
 
Prosadí-li si nevládní organizace tento závazek v nové vládě, budeme jim muset přiznat úspěch a šikovnost v lobbingu. S jednou maličkostí: je-li nějaká organizace financována ze státního rozpočtu, nemůže se dále nazývat nevládní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…