Jurečka (KDU-ČSL): Do KOALICE je pro nás úplně stejně daleko jako do OPOZICE

21.11.2013 12:50

1. místopředseda Marian Jurečka sepsal sumář toho, co se zatím od voleb událo a jaká je vlastně situace ve vyjednáváních o vládě.

Jurečka (KDU-ČSL): Do KOALICE je pro nás úplně stejně daleko jako do OPOZICE
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Dovolím si pár informací k povolební situaci, jsme 25 dnů od voleb. Zatím jsme měli dvě oficiální jednání s hnutím ANO, jedno oficiální jednání s ČSSD a jedno setkání s představiteli ODS. Dnes se poprvé setkal náš expertní tým na dvoustranném jednání s ČSSD. Dvakrát se setkali předsedové KDU-ČSL a ČSSD.

Všechna jednání byla v dobré a věcné atmosféře. Bohužel se zatím nepokročilo v řešení uspořádání nové poslanecké sněmovny. Což je moc důležité, protože pokud se bude protahovat ustanovení orgánů PS (především vedení), pak se bude oddalovat projednání rozpočtu na příští rok (již nyní je prakticky jisté, že nás rozpočtové provizorium nemine), či projednání zákonných opatření, která je nutno schválit v návaznosti na nový Občanský zákoník (který od 1. Ledna bude platit). To jsou věci, které mohou být problémem, pokud sněmovna nezačne jednat a pracovat. Doufám, že především zástupci ČSSD a ANO začnou tuto situaci vážně řešit s ostatními politickými stranami.

Pokud se jedná o samotná jednání o vládě či koalici, pak je vše prakticky na začátku. První expertní jednání o rozpočtu a daních bylo dnes a zde je opravdu mnoho otazníků k řešení. Nechceme zvyšování korporátních daní, naopak chceme společné zdanění rodin a s tím spojenou progresi u daně FO, či stejnou slevu na dani na dítě jako na poplatníka, zde je opravdu nejvíce rozporů k jednání. Zítra se sejde expertní tým na oblast sociální a zdravotnictví.

Pokud jde o otázky resortů či personálního obsazení, pak zde popravdě říkám, že jsme na žádném jednání ať již s politickými partnery či na našich vnitrostranických jednáních tyto otázky neřešili. Považujeme za prioritní probrat nejdříve programová řešení, na nich se ukáže, jestli je případná koalice možná či nikoliv a až následně budeme případně řešit resorty a personálie. 

Osobně říkám, že do KOALICE je pro nás úplně stejně daleko jako do OPOZICE. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.